Universitatea europeană de la Petroşani, la primul pas

Finalul săptămânii trecute a adus la Universitatea din Petroşani prima întâlnire cu partenerii din proiectul european, ce va fi implementat aici.
7 şcoli superioare din România au fost selectate în topul Universităţilor Europene din acest an, iar studenţii  şi profesorii de aici primesc peste 1 milion de euro, dar au şi posibilitatea de a învăţa, respectiv, să predea, în şcolile din Europa.
Universitatea Leoben din Austria, este cea care a coordonat acest proiect, alături de Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania şi Universitatea Silezia din Polonia. La finele săptămânii trecute s-au reunit pentru un prim plan ce vizează acţiunile viitoare.
„Vineri am avut o primă întâlnire on-line cu toţi partenerii noştri în cadrul consorţiului european, în care  stabilim primele elemente pentru demararea  proiectului şi primii paşi pe care trebuie să îi  realizăm în perioada următoare”, a spus prof univ dr. ing habil Sorin Radu, Rectorul Universităţii din Petroşani. Este al doilea an în care se fac selecţiile  pentru  aceste consorţii europene, iar anul trecut au intrat doar 3 universităţii din România. Acum, dintre sutele de universităţi care au aplicat, au intrat 24 de consorţii şi din România sunt 7 şcoli. Primele contacte, însă, rămân în mediul virtual.   „Vom continua aceste activităţi on-line, în funcţie de necesităţi şi, sperăm, de anul viitor, să avem posibilitatea  să ne şi vedem şi toţi partenerii, prin rotaţie, să cunoaştem universităţile din cadrul consorţiului”, mai spune rectorul Universităţii din Petroşani.  Toate cele 7 universităţi partenere vor avea programe comune de studii, iar studenţii vor avea posibilitatea să se rotească  prin şcolile consorţiului. Mai mult, şcolile superioare vor avea un campus comun virtual, dar studenţii şi profesorii vor merge şi fizic în aceste şcoli de peste hotare. Selecţia universităţilor din acest an s-a făcut dintre cele  62 de candidaturi, iar cele 24 de universităţi europene au în componenţa lor 165 de instituţii de învăţământ superior, din toate cele 26 de state ale UE.
Diana Mitrache