Universitatea din Petroșani va aplica recomandările „doctorului” Ion Barbu

Ajuns, recent, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani, artistul Ion Barbu a avut ocazia de a veni cu idei noi, idei care, așa cum afirmă Rectorul Sorin Radu, pot fi puse în practică.

Cu umorul lui bine știut, dar și cu experiența de om de cultură și absolvent al acestei universități, Ion Barbu a spus că ar fi câteva idei ce oricând ar revigora învățământul superior, care, acum mulți ani, era cunoscut doar ca Institutul de Mine. Iar Barbu a propus mediului academic de la Petroșani sloganul „Altitudine și Atitudine”, mizând pe faptul că școala se află pe un deal, deasupra Petroșaniului, iar domnia sa a fost numit proaspăt doctor.

„Propun o schemă de tratament care să facă bine, foarte bine și chiar excelent, Universității, că tot sunt eu, astăzi, de gardă propun: crearea unei catedre, ori măcar a unui scaun, Ion D. Sîrbu, alăturată celei de Exploatări miniere. Consider că filonul inepuizabil al scriitorului merită exploatat până la epuizare. Punerea bazelor unui curs despre Sîrbu, cu profesori invitați și consacrați. Atribuirea titlului, post-mortem, de profesor universitar, lui Ion D Sîrbu, ca o revanșă venită din locuruile natale, pentru cel căruia i-a fost curmată cariera universitară, din motive politice și istorice. Completarea ori transformarea catedrei de Instalații Miniere cu componenta de Instalații artistice. Lucrările elaborate aici pot constitui elemente de decor pentru toate orașele orfane de artă contemporană. Transformarea clădirii ce trebuia să devină club studențesc (n.r. Casa de cultură a studenților), în hub cultural, loc în care să ia naștere o pinacotecă, o galerie de artă, un club de muzici alese. Ultima, ar fi instituirea, după o sintagmă venită din opera lui Gary Sîrbu, a titlului de Doctor Coloris Causa, ca marcă înregistrată a Universității din Petroșani. Onorantul titlu se poate acorda marilor personalități din sfera artelor, care pot întări prestigiul acestui ordin și, în același timp, acordarea acestui titlu s-ar putea constitui în lovituri de imagine, pe care Universitatea din Petroșani nu mă îndoiesc că ar fi pregătită să le încaseze și deconteze”, a spus Ion Barbu, în primul său discurs ca Doctor Honoris Causa.
Iar conducerea școlii superioare de la Petroșani a și agreat ideile artistului. „Arta se împletește cu știința. Arta îți dezvoltă gândirea și imaginația, iar absolvenții noștri și din domeniul ingineriei, ar trebui să aibă creativitate și inovare. Prin artă, toate acestea se amplifică. Iar ceea ce ne-a transmis Ion Barbu se duce tocmai în această direcție. O parte dintre ele le putem realiza acum, iar alta, dacă reușim să redobândim Casa de Cultură a studenților la Universitate. Facem demersuri să ne intre în patrimoniu, iar apoi căutăm să accesăm fonduri cu care să realizăm această instituție”, a precizat profesorul universitar dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Universitatea de la Petroșani a găzduit nu numai întâlniri cu ingineri și cercetători științifici, dar aici, de-a lungul timpului au avut loc și tabere de creație artistică, iar propunerile artistice ale lui Ion Barbu nu vin decât să sprijine acest aspect, neglijat mult în zona noastră.
Diana Mitrache