Universitatea din Petroșani a pregătit laboratoarele pentru cursanții în domeniul eolienelor

Universitatea din Petroșani a pregătit laboratoarele pentru cursanții în domeniul eolienelor. Consorțiul care, împreună cu Universitatea din Petroșani, va califica oameni pentru eoliene, a donat 5.000 de euro pentru dotarea laboratorelor. Calificarea propriu-zisă începe din toamnă și a fost aleasă universitatea de aici tocmai pentru că se mizează pe specificul zonei. Este, practic, o oportunitate atât pentru tineri, cât mai ales pentru cei care se disponibilizează acum din minerit. Între timp, conducerea Universității din Petroșani a pregătit laboratoarele.
”Am primit dotarea care ne-a fost trimisă de către partenerii noștri în acest proiect de perfecționare a tinerilor în domeniul construcției și reparațiilor și întreținerii acestor eoliene. Împreună cu toți factorii care sunt angrenați în acest proiect așteptăm să vedem când vom începe efectiv aceste cursuri. Ei vor face selecțiile iar noi suntem pregătiți cu laboratoarele și cu sălile de curs. Sunt convins că vor exista mulți doritori, pentru că până acum au fost calificate câteva sute de persoane care lucrează atât în România cât și în statele Uniunii Europene. Pentru minerii și energeticienii care se află în acest moment pe listele de disponibilizări la Complexul Energetic Hunedoara, aceste cursuri de calificare sunt o alternativă viabilă atât pentru cei cu studii medii cât și pentru cei cu studii superioare. Noi avem și alte cursuri post universitare și de reconversie în așa fel încât să-I putem ajuta pe toți cei care doresc să-și diversifice calificarea în muncă”, a declarat Prof Univ dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.
Proiectul va pregăti în următorii 2 ani 700 de persoane, dar specialiștii spun că, pe viitor, doar într-un singur an va fi nevoie de alții 700 de specialiști. Cursurile durează între 3 și 6 luni și specialiștii spun că acesta este momentul oportun pentru a începe pregătirea.

Monika BACIU