Universitatea din Petroșani a deschis anul în scenariul mixt

În parcarea din fața Rectoratului, la Universitatea din Petroșani a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar. Cel puțin deocamdată, studenții au fost înștiințați că vor veni la școală, în sistemul mixt, care le va permite să respecte noile conduite impuse de rata de infectare relativ crescută.

Mai mulți boboci, membri ai Ligii Studenților de la Petroșani și oficialități județene și locale au venit la festivitatea care a început cu intonarea Gaudeamus. A fost un prim prilej a celor ce au devenit studenți la Petroșani să afle că școala a început în cele mai bune condiții. „Universitatea din Petroșani desfășoară un învățământ modern, diversificat și adaptat permanent la competențele versatile, care să răspundă, în mod adecvat, cerințelor de mâine ale mediului socio-economic și care încercăm să fie o instituție de avangardă pentru această regiune. Vom pregăti tot mai mulți specialiști pentru industriile și serviciile cu valoare adăugată mare, pentru domeniile strategice de
dezvoltare, dar și în altele care contribuie acum la o dezvoltare completă și armonioasă a societății românești. UP a fost evaluată de către ARACIS și acum 4 zile a obținut cel mai înalt calificativ, acela de Grad de încredere ridicat. Acesta reflectă calitatea înaltă a activităților didactice și de cercetare, care se desfășoară în cadrul instituției noastre de învățământ superior”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
La ceremonie a ajuns și un reprezentant al Consiliului Județean Hunedoara, care le-a insuflat încredere celor de la Petroșani, proaspeți studenți, viitori specialiști de care ar trebui să fie nevoie, pentru că acum se scriu strategiile de dezvoltare. „Județul Hunedoara și Valea Jiului, în special, se află în fața unei mari provocări, aceea de a face tranziția de la cărbune și combustibil fosil, către alte surse de energie regenerabilă. Este de înțeles că avem nevoie, mai mult ca oricând, de specialiști pregătiți să facă față noilor provocări,
dornici să lucreze cu tehnologii avansate. În această perioadă se lucrează la strategia de dezvoltare a Văii Jiului, pe următoarea perioadă de 10 ani. Aici, Universitatea are un cuvânt greu de spus. În paralel, CJH a demarat colaborarea cu Academia Română, pentru strategia de dezvoltare a județului. Vor fi două documente importante, care vor schimba în bine fața județului Hunedoara. Pentru asta avem nevoie de dumneavoastră, de abilitățile pe care le veți deprinde în anii de studenție. Să fiți mândri că sunteți studenți aici”, a adăugat și Ion Bădin, vicepreședintele CJ Hunedoara.
Un mesaj la fel de motivațional a avut și directorul INSEMEX Petroșani, Artur Găman care le-a spus studenților că e nevoie de ei în cercetare. „Mă aflu azi aici, mandatat de colectivul de cercetători de la INSEMEX, pentru a vă transmite cele mai calde urări de bine, de sănătate și împlinire pe plan profesional și personal. Poate nu sunteți acum conștienți, dar sunteți la începutul celei mai frumoase perioade din viața voastră, chiar dacă este privată de constrângerile situației pandemice. Veți acumula multe cunoștințe și vă veți găsi echilibrul perfect între școală și viața personală. Îndemnul meu este să vă stimați profesorii, să stimați universitatea cu o tradiție de peste 70 de ani și a cărui absolvent, mă mândresc că sunt. Vă aștept să ne deveniți colegi”, a declarat dr ing Artur George Găman, directorul INSEMEX Petroșani.
Universitatea din Petroșani a intrat în cel de al 73 –lea an universitar și festivitatea de deschidere i-a privit mai ales pe boboci. Pentru ei, cei din Liga studenților de la Petroșani a pregătit un adevărat spectacol de primire, care a avut loc seara, la baza sportivă. „Mă bucur nespus că ne putem întâlni astăzi, fizic, după un an greu, dar vreau să vă reamintesc că trebuie să fim în continuare prudenți, pentru că ne dorim să revenim pe băncile școlii. De ce nu? Să ne vedem cât mai des fizic”, le-a spus Alexandru Chiuda, student, președintele Ligii Studenților de la Petroșani, noilor veniți.
De altfel, bobocii au fost îndrumați de studenții din Liga Studenților, care le-au făcut turul școlii.
Diana Mitrache