Consiliul Judetean Hunedoara a preluat unitatea de asistentã medicalã de la Uricani. Unitatea de Asistentã Medico-Socialã Uricani este institutie publicã rezidentialã aceasta fiind înfiintatã în anul 2003 printr-o hotãrâre a Consiliului Local al Orasului Uricani, aflatã în subordinea si finantarea Consiliului Local al Orasului Uricani, în scopul acordãrii de servicii de îngrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale, persoanelor cu nevoi medico-sociale care necesitã supraveghere, asistare, îngrijire, tratament, precum si servicii de insertie si reinsertie socialã. În tot acest timp unitatea medicalã nu si-a atins obiectivul, astfel cã acum Consiliul Judetean Hunedoara face un prim pas pentru punerea în functiune.

“Prin adresa nr. 5320/18.10.2016, Primarului Orasului Uricani a propus transmiterea Unitãtii de Asistentã Medico-Socialã Uricani în subordinea si finantarea Consiliului Judetean Hunedoara. Transmiterea se bazeazã pe urmãtoarele considerente: de la înfiintare si pânã în prezent, institutia de asistentã medico-socialã din Uricani nu a functionat, deoarece Consiliul Local al Orasului Uricani  nu are capacitatea financiarã de a sustine finantarea functionãrii acesteia; existã o nevoie evidentã de servicii de medico-sociale pentru întreaga zonã a localitãtilor din Valea Jiului, pentru acoperirea acestor nevoi fiind necesar ca institutia sã fie organizatã ca institutie de interes judetean. Potrivit prevederilor art. 5 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 70/2002 privind administrarea unitãtilor sanitare publice de interes judetean si local, cu modificãrile si completãrile ulterioare, unitãtile de asistentã medico-socialã înfiintate prin hotãrâri ale consiliilor locale din comune, precum si cele înfiintate prin hotãrâri ale consiliilor locale din orase, care au mai putin de 5.000 de locuitori, trec în responsabilitatea administrativã si financiarã a consiliilor judetene, dacã consiliile locale respective nu hotãrãsc altfel. Prin urmare, în spiritul acestui articol, dacã consiliile locale nu îsi pot asuma responsabilitatea finantãrii acestor unitãti de asistentã medico-sociale, este de competenta consiliului judetean sã preia responsabilitatea administrativã si financiarã a functionãrii acestor unitãti”, aratã documentele CJH prin care a fost preluatã în administrare unitatea de asistentã medicalã de la Uricani.

Unitatea de Asistentã Medico-Socialã din Uricani, detine în administrare o parte din incinta fostului Spital Orãsenesc Uricani, situat în Strada Progresului, nr. 1. Imobil detinut este format dintr-un corp principal de proprietate C1-principal, tip P+2 etaje, cu suprafata construitã la sol de 460 mp, corp C2- centrala termicã cu suprafata de 112 m, si corp C3-magazie cu suprafatã de 43 mp, precum si teren aferent acestora în suprafatã de 1688 mp, înscrise în CF 61621-uat Uricani.

“În conditiile în care, Unitatea de Asistentã Medico-Socialã Uricani se transmite în responsabilitatea administrativã si financiarã a Consiliului Judetean Hunedoara, este necesar ca si imobilele în care îsi desfãsoarã activitatea aceasta, sã fie transmise în proprietatea publicã a Judetului Hunedoara. Procedura legalã de transmitere a acestor imobile, este cea reglementatã de art.9 alin.(4) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publicã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, respectiv la solicitarea Consiliului Judetean Hunedoara, prin hotãrâre a Consiliului Local al Orasului Uricani. Predarea-primirea Unitãtii de Asistentã Medico-Socialã Uricani, a patrimoniului propriu al acestei institutii, a activului si pasivului acesteia, a personalului existent, precum si a patrimoniului public aflat în administrare, se va face prin Protocol de predare-primire ce se va încheia între Consiliul Local Uricani si Consiliul Judetean Hunedoara”, mai aratã aceleasi documente.

Cinci cabinete medicale au fost amenajate aici, iar specializãrile sunt de ORL, oftalmologie, ginecologie, dar si altele. La ora actualã, cei 11.000 de localnici din Uricani nu au un spital, dupã ce în anul 2003 institutia medicalã a fost desfiintatã. Pentru o   consultatie la un   medic specialist, locuitorii Uricaniului sunt nevoiti sã se deplaseze pânã în Lupeni, Vulcan sau Petrosani, unde existã institutii medicale.

Monika BACIU