M obila veche, geamuri, ori deșeurile din gospodării, ca și cele
provenite din demolări
trebuie să nu mai ajungă în zona ghenelor de gunoi. Este o parte a proiectului de colectare a deșeurilor care
va primi acum finanțare și vorbim de bani europeni, așa că fiecare primărie
trebuie să identifice un loc de depozitare.

Se numesc Centre de Aport Voluntar și în ale vor trebui duse toate deșeurile mari și voluminoase din gospodării. Nu le vom mai putea duce în punctele de cvolectare a gunoiului menajer și Consiliul Județean Hunedoara spune că are un proiect în baza căruia va construi 10 astfel de platforme, în tot județul Hunedoara.
„În prima parte a proiectului Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, nu au fost prevăzute și aceste depozite. În partea a doua, pe care acum încercăm să o scriem ca proiect, sunt prevăzute și aceste CAV-uri, adică Centre de Aport Voluntar. Vom avea 10 la nivelul județului, iar aici, primăriile au pus la dispoziție teren, iar noi, cu bani europeni, trebuie să le amenajăm. Acolo, oamenii vor duce deșeurile voluminoase, iar mai apoi, acestea vor fi luate de operatorii autorizați”, a spus Costel Avram, administrator
public al județului Hunedoara.
Pentru acest proiect
vor fi aduși în Hunedoara aproximativ 70 de milioane de lei, bani cu care se vor construi platformele, dar tot ca o problemă de mediu sunt și deșeurile din construcții și demolări. „Mai avem o problemă la nivelul județului și trebuie să creăm și acele centre unde să ducem deșeurile ce rezultă din construcții și demolări. Există o mare problemă și am fost cu directorul Agenției de Mediu, Georgeta Babarabaș, ca să găsim soluția”, a mai spus administratorul public al județului Hunedoara.
La fiecare ghenă de gunoi sunt depozitate, periodic, fie deșeuri din construcții, fie obiecte de mobilă, iar primăriile vor trebui să găsească o altă soluție.
Diana Mitrache