Unde dai, si unde crapa in PSD

Sondaje de opinie, dorinte desarte pentru candidaturi, antipatii, explicatii si acuzatii. Adica, o reflexie fidela a societatii… Mare taina mare ultimul sondaj de opinie, numit si sondaj de lucru, comandat de PSD Petrosani si finalizat duminica trecuta. La cerere oficiala, nu ni s-a remis acest sondaj, dar prin metode specifice am reusit sa aflam cate ceva din dorintele cetatenilor. Doar ca aceste dorinte par ciudate. Cand este vorba de USL si PDL, cei intervievati opteaza pentru USL, iar cand sunt intrebati de persoane propuse pentru testarea optiunilor de USL, cel mai mare punctaj il obtine un om al… PDL – Tiberiu Iacob Ridzi – cu vreo 62 de procente, la cateva capitole cumulate, inclusiv notorietatea. In aceleasi conditii, cumulate, Ioan Rus a obtinut in jur de 31 la suta. Avand in vedere ca in urmatoarea perioada PP-DD va mai rupe din aceste procente, lucrurile se vor misca/reaseza.

In sondajul PSD Petrosani, au fost trecute 10 nume considerate personalitati ale municipiului pentru a le fi testata notorietatea. Acestea au fost: Petre Raureanu, Benor Voicescu, Artur Gaman, Florin Nicolae, Emil Pop, Bujor Bogdan, Sidonia Faibis, Francisc Gerschner, Valeriu Plesea si Zoltan Lacatas.

Cel mai cunoscut in randul intervievatilor este Zoltan Lacatas, cu o notorietate de 66,8 la suta, iar cel mai putin cunoscut in randul votantilor este Francisc Gerschner, cu 36, 5 la suta.

Cei trei candidati propusi de catre PSD, in perioada presedintiei lui Haralambie Vochitoiu, au fost Francisc Gershner, Florin Nicolae si Artur Gaman. Acestia urmau sa-si faca o campanie/notorietate in vederea intrarii intr-un sondaj si abia apoi, cel mai bun – in cursa pentru functia de primar al Petrosaniului. Ideea era excelenta, doar ca cei trei au renuntat pentru ca o campanie de notorietate costa bani…

Ieri, am aflat din presa judeteana ca de fapt Francisc Gerschner vrea sa fie candidat pentru sefia Primariei Petrosani, dar a fost dat la o parte nepomenind nimic de sondajele de opinie care il clasau, ca si acum, prin coada clasamentelor. Adica, binisor sub 10 la suta. Vinovat este facut actualul presedinte Ioan Rus, care spune ca il apreciaza mult pe Francisc Gerschner, dar aceasta apreciere nu este suficienta si ca sondajul vorbeste.

”A fost cuprins in sondaje. ªi in cel din noiembrie si in cel de acum, din martie, dar din pacate nu aduna suficiente voturi si incredere pentru a putea fi nominalizat candidat” – a declarat presedintele PSD Petrosani, Ioan Rus.

La fel de suparata s-a aratat si Doina Popescu, colega de Consiliu Local cu Ioan Rus, pe care il acuza ca face sedinte pe ascuns si ca nu mai vrea sa candideze pentru ca nu-i place modul de lucru al acestuia. Am insistat sa aflam cum e cu sedintele ascunse. ”Spune ca nu a fost invitata la o sedinta care a avut loc in Sala de Marmura a Primariei la care a participat si conducerea judeteana a partidului. Am ramas consternat, pentru ca acea sedinta era de fapt Conferinta municipala a PSD Petrosani, la care au participat 150 de membri. Cum sa fie pe ascuns asa ceva! Din cate imi aduc aminte, in acea perioada doamna Popescu se afla in Italia.

Vreau sa precizez ca ma astept la atacuri din interiorul partidului meu organizate de adversarii politici, folosindu-se ne nemultumiri, in conditiile in care atacurile directe le-ar fi defavorabile datorita erodarii de la guvernare” – a precizat Ioan Rus.

Ileana Firtulescu