”Domnul primar Buhãescu a spus asa: <eu stiu ce înseamnã sãrãcia, stiu ce înseamnã necazul, dar stiu cã ãla trebuie si plãtit dacã cineva îti face acest serviciu si cât sunt eu aici si pot, tot ce tine de primãria Uricani va fi achitat>. De ce el poate, lui îi pasã si altora nu?”

„De la Jiet pânã la Câmpu lui Neag cred cã sunt pe putin, din toate confesiunile, vreo 150 de biserici. Si fiecare dintre ele dacã ar avea un asezãmânt social numai pentru 20 de persoane, vã dati seama ce mult ar fi?!” – Iacob Mesaros, director Cãminul de Bãtrâni Lupeni, presedinte Asociatia Misionar Umanitarã.

Cãminul de Bãtrâni din Lupeni, în regim privat, este condus de Iacob Mesaros. Desi cãminul se aflã sub umbrela Bisericii Penticostale, proprietarul a construit o salã de festivitãti unde, printre altele, vin preoti ortodocsi, catolici si alte confesiuni de care apartin ”pacietii” cãminului. Iacob Mesaros spune cã este foarte important acest lucru pentru sufletul si starea de spirit a membrilor marii familii, cum numeste el institutia.

”Toate confesiunile au usa deschisã la sala de festivitãti. Sã vinã sã tinã slujbe când doresc cu enoriasii pe care îi au dânsii aici internati. Mã bucur cã si protopopul Cretu, de la Uricani, vine pentru ai lui, ceilalti preoti din Valea Jiului, la fel. Noi fiind penticostali, multi au spus cã facem cãminul de bãtrâni pentru oamenii nostri. Le-am spus cã eu încerc sã nu iau membri de la mine din bisericã si demonstrãm cã suntem deschisi pentru altii. Cã o sã fie si de la mine, o sã fie, cã sunt cazuri sociale si la noi. Dar împãrtirea convenitã cu Consiliul Judetean este echitabilã pe orase. E adevãrat cã Lupeniul are mai multi, cã suntem aici, dar vreau sã vã spun cã este singura primãrie cu care nu am avut încheiatã convetie de colaborare. Am cu altele, chiar din tarã si cu municipiul tãu sã nu ai! Nu se poate sã beneficiezi de servicii sociale si sã nu te implici deloc în calitate de administratie localã” – a spus Iacob Mesaros.

Trebuie vãzutã cauza sãrãciei – soartã sau nesimtire

Am aflat cã singura primãrie care are o grijã riguroasã de pacientii bãtrâni, oameni care au pensii sociale, este cea din Uricani. De precizat cã acest cãmin are cele mai mici preturi din Valea Jiului si din judet, chiar din tarã la nivelul anului 2013. ”De la înfiintare, de 10 ani, primarul Dãnut Buhãescu plãteste diferenta pentru cetãtenii lui. S-a întâmplat chiar sã mã sune, si nu de putine ori, sã mã atentioneze, dacã am întârziat, sã fac actele pentru a-mi vira banii. N-a rãmas dator în toti acesti ani nici mãcar cu un leu. Mai mult, sãptãmânal trimite asistentii sociali sã-i viziteze pe bãtrâni, îi întreabã dacã au tot ce le trebuie, dacã sunt bine îngrijiti, chiar vin cu atentii de sãrbãtori. Domnul primar Buhãescu a spus asa: <eu stiu ce înseamnã sãrãcia, stiu ce înseamnã necazul, dar stiu cã ãla trebuie si plãtit dacã cineva îti face acest serviciu si cât sunt eu aici si pot, tot ce tine de primãria Uricani va fi achitat>. De ce el poate, lui îi pasã si altora nu?” – a precizat Mesaros.

Acesta considerã cã nu se întelege exact ce însemnã asistentã socialã nici la nivel de societate nici la nivel de autoritãti. Faptul cã se dau niste pachete cu alimente, nici mãcar de la noi, ci de la UE, nu înseamnã cã ai rezolvat problema. Apoi asistatii, care fac 5-6 copii pe considerentul cã statul îl ajutã, dar el nu este gospodar toatã viata lui, nu se apleacã sã ia o hârtie de pe jos chiar din curtea Cãminului, nu-s în regulã si trebuie educati sã înteleagã cã nu putem doar bãga bani în asistenta lui socialã. Mai trebuie sã si pretindem ceva. Apoi, trebuie vãzutã si cauza sãrãciei.

”Tu, ca preot; trebuie sã te întrebi: pentru enoriasii mei ce pot sã fac?”

Iacob Mesaros, care este si consilier local, crede cã Valea Jiului are nevoie de asistentã socialã, de asemenea cãmine pentru cei bolnavi si singuri, sau cupluri în vârstã care nu se mai pot îngriji si plecând de la biserica lui, a dat solutii…

”Dacã la nivelul Vãii Jiului ar exista o implicare directã, lucrurile ar asta altfel. De curând a deschis, la Petrosani, si preotul Bulf, un cãmin, acolo la Dãrãnesti. Câti are, 15-20, foarte bine! Dacã toate bisericile s-ar gândi la asta… De la Jiet pânã la Câmpu lui neag cred cã sunt pe putin, din toate confesiunile, vreo 150 de biserici. Si fiecare dintre ele dacã ar avea un asezãmânt social numai pentru 20 de persoane, vã dati seama ce mult ar fi?! Dar pentru asta  trebuie implicare serioasã, dãruire si nu sã o faci din obligatie. Tu, ca preot trebuie sã te întrebi: eu pentru enoriasii mei ce pot sã fac? Cã-i simplu asa, sã mã duc sã fac o slujbã sau la Boboteazã – dã-mi bani de calendar sau ce mai trebuie si apoi tot anul nu te mai caut. Se poate face la biserici si altfel. Dau exemplul meu. Am o evidentã a oamenilor cu probleme, cum sunt cazurile în care din doi bãtrâni, unul a decedat, eu stiu exact câti am, unde stau, cu ce se confruntã. Si gãsesc 5 persoane din bisericã si le spun: rãspunzi de zona aia, te duci acolo vezi ce sã-i cumperi, ce sã-i duci, o datã pe sãptãmânã fã-i curat, îi speli hainele, dar mai ales esti corect. Am dezvoltat voluntariatul… Încerci sã faci ceva pentru altul ca si când ti-ai face tie, sã te pui tu în situatia lui. Noi nu am învãtat suficient oamenii sã facã ceva din dragoste pentru oameni, ci multi merg pe principiul ”îmi dã ceva ca sã mã duc?”. Nu e bine” – a precizat iacob Mesaros, directorul Cãminului de Bãtrâni, Lupeni

În aceste zile, la acelasi cãmin de bãtrâni s-au dat în folosintã sãli de masã moderne, extrem de spatioase la fiecare etaj al clãdirii si este aproape gata si clubul pentru persoanele care recunosc cã aici, la Lupeni, este mult mai bine ca acasã.

Ileana Firtulescu