Un singur abator temporar autorizat pentru miei

Un singur abator pentru sacrificarea mielor de Paști este acum autorizat și acesta se află la Petroșani. Inspectorii sanitar-veterinari spun că mai sunt alte două abatoare care funcționează nu doar pe timpul sărbătorilor și că acum se așteaptă și alte cereri, dacă se va impune. Până acum, deși a trecut Paștele Catolic, a existat o singură cerere de autorizare pentru abatoarele în care se sacrifică mieii. Inspectorii spun că acesta se află în Valea Jiului și că tot aici ar mai fi unul, care încă nu a fost evaluat ca să fie deschis sau nu.
„Avem un singur centru de sacrificare cu activitate temporară, pe perioada sărbătorilor pascale, la Petroșani. Cererea a fost depusă de Consiliul Local Petroșani și inspectorii noștri și-au dat avizul pentru funcționarea lui. Mai avem încă o cerere depusă la Vulcan, dar inspectorii noștri încă nu au evaluat acel centru, ca să vadă dacă poate fi autorizat sanitar veterinar”, a spus dr.Leontin Laslău, purtător de cuvânt ANSVSA Hunedoara.
Dar aceste abatoare funcționează doar acum, în perioada sărbătorilor, când există și adresabilitate. Asta, pentru că oierii vin cu mieii vii la piață și aici pot fi sacrificați în condiții optime. Dar mai sunt abatoare unde pot fi tăiați mieii.
„În județul Hunedoara, mieii se mai pot sacrifica la SC Barbaru SRL, abator autorizat sanitar- veterinar, dar nu cu funcționare temporară, ci autorizat pentru sacrificarea animalelor de fermă. Și mai avem unul în zona Brad, SC Ferma Poienița, doar pentru sacrificarea ovinelor, dar cu activitate permanentă”, a mai precizat reprezentantul ANSVASA Hunedoara.
Cei care vor să se autorizeze mai au timp și, așa cum spun inspectorii ANSVSA, cererile pot fi trimise în perioada următoare, când urmează și controalele. „Noi așteptăm consiliile locale, sau alți operatori economici, să depună cereri de autorizare pentru tăierea mielior pe perioada sărbătorilor. Dacă vom avea, le vom da curs și, în funcție de evaluarea făcută de colegii noștri, ele vor fi autorizate, sau nu”, mai spune dr. Laslău. Abatorul din Petroșani a funcționat și pe perioada Paștelui Catolic și va funcționa la capacitate maximă, de Paștele Ortodox.

Diana Mitrache