Monden

Un pic din Italia, la apus, în Petrosani

Sâmbãtã, o artistã din Valea Jiului ne-a invitat la o incursiune într-o regiune plinã de semnificatii religioase. Monica Gabriela Ailincãi si-a intitulat fotografiile „Apus de soare”, pentru cã toate le-a fãcut sub lumina acestui fenomen, iar povestea locului ne duce spre misticism. Vernisajul a avut loc înaintea premierei teatrale de sâmbãtã, la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu.

Un loc mistic, încãrcat de religie si cu multe pelerinaje care l-au fãcut celebru, ne este expus în foaierul Teatrului de la Petrosani, de o artistã care a ajuns în Italia. Amurgul i-a creat dispozitia necesarã si asta a expus în lucrãrile sale, totul fiind cuprins de aura misticã a locului. „Este un loc spiritual deosebit, pentru cã aici, în San Giovani Rotondo a trãit Padre Pio, care este un sfânt contemporan al italienilor, care, timp de 50 de ani, a purtat pe trupul lui stigmatele Rãstignirii si care este extraordinar de adulat de toatã lumea. De fapt, aceastã bisericã nouã, care a fost construitã în 2004, a fost creatã special ca sã îi adoposteascã trupul, pentru cã era atât de celebru si de apreciat, cã, în momentul în care a murit, nu l-au putut îngropa, pentru cã veneau multi pelerini la sicriu. La un moment dat l-au îmbãlsãmat si l-au pus în subsolul acestei biserici, unde sunt niste pelerinaje absolut impunãtoare”, a spus Monica Gabriela Ailincãi, artista care expune.

La vernisaj a participat si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, de la Petrosani, care a apreciat calitatea si acuratetea fotografiilor, realizate la amurg. „Am întrebat-o pe artistã dacã a folosit un aparat bun, dar dânsa este modestã si a zis cã are un aparat mai performant. Eu spun cã este unul foarte bun, iar unghiurile alese pentru a reda aceste locuri sunt extraordinare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Un astfel de loc încãrcat de religie ne este redat prin ochiul unui obiectiv de fotografiat, mânuit de arhitecta Monica Gabriela Ailincãi, iar expozitia este în foaierul teatrului din Petrosani.

Diana Mitrache