Un om a murit pe „mosia” lui. Harry, nu ai cosmaruri noaptea?!

O betonierã defectã a luat viata unei femei si a lãsat o familie întreagã distrusã. Un incident cumplit, petrecut într-o zi de sâmbãtã, în ziua în care femeia ar fi trebuit sã fie liberã. A  venit, însã, la lucru, pentru cã patronul i-ar fi promis cã îi dã banii. Acelasi patron despre care presa vremii scria cã, dupã cumplitul accident, a încercat din rãsputeri sã musamalizeze adevãrul cuprins în paginile procesului verbal de cercetare a incidentului.

Cine este acest patron care, dupã cum spunea presa, s-a gândit doar la el si nu la familia celei care a decedat pentru termopanele lui? HARALAMBIE VOCHITOIU – presedintele PPDD Hunedoara si cel care vrea sã fie senator de Valea Jiului. Vã prezentãm în continuare modul în care s-au petrecut lucrurile si asa cum au fost ele relatate la vremea respectivã. Cititi si vã cutremurati

Gabriela RIZEA

 

A murit pentru termopanele lui Vochitoiu

Haralambie Vochitoiu, patron al firmei SC Art Forest Company SRL, este cel care a încercat sã treacã sub tãcere accidentul în care a murit angajata sa Anisoara Uliu. Ca sef al PSD Petrosani, a avut tot interesul sã tinã departe de ochii presei si ai alegãtorilor sãi un incident ce ridicã multe semne de întrebare. O femei a murit la firma sa iar documentele ulterioare acestui deces lasã lucrurile nelãmurite.

Moartea Anisoarei Uliu

Este sâmbãtã, 15 septembrie 2007. Anisoara Uliu, membru al unei familii nevoiase din Petrosani, este la muncã, la o fabrica de termopane. Patronul Vochitoiu  i-a promis salariul si din aceastã cauzã a consimtit sã-si sacrifice ziua liberã. Banii trebuiau achitati cu o zi înainte, dar patronul a amânat plata din cauza lipsei lichiditãtilor. Anisoara este veselã, pentru cã va avea bani, banii din salariu, ca sã îi facã un cadou frumos sotului ei. A mai muncit în weekend, tot la fabrica de termopane, pentru cã patronul plãtea câteva sute de mii de lei pentru munca suplimentarã. Dimineata s-a desfãsurat normal, Anisoara este zidar si contribuie la amenajarea pentru SC Art Forest Company SRL a unui atelier si a unor birouri. Îsi face cu sârguintã lucrul, este o femeie constiincioasã, cu grija zilei de mâine. Are doi copii si trebuie sã le asigure un trai decent. Pentru asta, ar munci oricând.

Ora 12.00. Anisoara Uliu  încearcã sã umple cu apã cuva utilajului. Este strãfulgeratã de un fior. Curentul de 380 de volti îi strãbate trupul, creierul îi este izbit de mii de sãgeti letale. Cade rãpusã. Cu ultimele gânduri realizeazã cã nu-si va mai vedea niciodatã familia.

Face un ultim efort si zbiarã dupã ajutor. O magazionerã aude cum Anisoara Uliu implorã ca utilajul ucigas, cu care a intrat în contact sã fie scos de sub tensiune. Sunt ultimele ei cuvinte, ultimul gând coerent. Nu o ascultã nimeni. Toatã lumea este socatã de prãbusirea Anisoarei. Colegii ei nu pot întelege cum de s-a întâmplat acest lucru. Anisoara Uliu priveste cerul neputincioasã. Apoi, pentru ea n-a mai fost nimic.

Documentele oficiale nu au lãmurit incidentul

Patronul SC Art Forest Company SRL este Haralambie Vochitoiu, presedinte al PSD Petrosani. Acesta a construit pe strada Livezeni nr. 3, unde a murit Anisoara Uliu, un atelier si niste birouri. Pentru construirea acestora angajatii companiei erau plãtiti cu bani ce depãseau cu putin salariul minim pe economie. Mai mult decât atât, desi ziua de lucru este de opt ore acestia obisnuiau sã lucreze zece, adicã de la 7 dimineata la 17 seara, cu pauzã de masã de 15 minute. Acesta era si programul Anisoarei Uliu.

Dupã deces, se pare cã au existat unele tentative de musamalizare a incidentului din partea conducerii societãtii. În primul rând, documentele oficiale au fost redactate superficial si evaziv, pe Certificatul Medico-Legal fiind scris ca loc al decesului doar “raza municipiului Petrosani” nu si locul precis al producerii accidentului mortal. Conform Procesului Verbal de Cercetare, cauza producerii evenimentului a fost “punerea sub tensiune a pãrtii metalice a betonierei, în conditiile neasigurãrii protectiei împotriva atingerii indirecte, la momentul producerii evenimentului”, ceea ce înseamnã cã nu au fost respectate normele de protectie a muncii. Cel care a realizat proiectul si a executat instalatia electricã interioarã a fabricii de termopane nu era autorizat ca electrician sau personal de coordonare pe parte electricã. În plus, dupã cum reiese din acelasi proces-verbal SC Art Forest Company SRL, desi a fost autorizatã din punct de vedere al securitãtii si sãnãtãtii în muncã prin Biroul Unic, nu a detinut atestatul ANRE pentru efectuarea activitãtilor de proiectare, executie, exploatare a instalatiilor electrice.

Pe lângã toate acestea trebuie mentionat faptul cã betoniera nu  mai fusese verificatã din data de 4.09.2007, deoarece maistrul care fãcea verificãrile intrase în concediu medical. Cu toate cã angajatii s-au plâns în repetate rânduri patronului de faptul cã betoniera reprezenta un pericol pentru cei care o utilizau, acesta nu a luat nicio mãsurã pentru repararea ei, desi le-a promis muncitorilor cã o va face. Acelasi patron se mai face vinovat si de faptul cã Anisoara Uliu a fost admisã la locul de muncã fãrã sã i se facã o instruire adecvatã în domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã. Pentru toate aceste lucruri firma lui Haralambie Vochitoiu a fost sanctionatã cu amendã contraventionalã, dosarul nefiind însã nici acum solutionat. Toate aceste informatii rezultã din documentele oficiale întocmite de cãtre autoritãti ulterior producerii tragediei.

Familia Uliu nu si- a gãsit nici acum linistea

Cât despre familia victimei, aceasta nu a fost anuntatã de proces, nefiind citatã sã se prezinte la tribunal. Mai mult decât atât, familia nu stie nici astãzi cu exactitate cum s-a produs accidentul, niciunul dintre angajatii lui Haralambie Vochitoiu nefiind dispus sã stea de vorbã cu acestia despre tragedie. „Oamenii de acolo stiu ce s-a întâmplat, dar nimeni nu vrea sã spunã nimic”, afirmã sotul Anisoarei. Conform celor relatate de acesta, la pomana de dupã înmormântare colegii celei decedate au fost însotiti de un inginer care i-a supravegheat permanent.

Ziua accidentului este un moment pe care sotul si fiica victimei nu-l vor uita niciodatã. Moartea Anisoarei Uliu le-a fost anuntatã de trei angajati ai SC Art Forest Company SRL, care au bãtut la usa lor si, fãrã sã se prezinte, le-au spus cã Anisoara a suferit un accident, dar cã „acum îi e bine si se aflã la spital”. Sotul victimei a fost dus la spital cu ambulanta, iar asistentele i-au fãcut o injectie pentru a se asigura cã nu-i va fi rãu la aflarea vestii. Cea care a aflat prima de deces a fost Violeta Uliu, fiica victimei, cãreia cei trei bãrbati i-au spus adevãrul dupã ajungerea la spital. Sotul Anisoarei a fost informat de accident de cãtre asistentele medicale.

“Dupã ce mi-au spus cã mama a murit, am cerut s-o vãd. Atunci m-au dus la morgã. Ea era încã în dubã. În fata mea au luat-o si au pus-o pe targã. Mi-au dat lucrurile ei si am plecat. Nu m-au lãsat sã stau mai mult de 15 minute acolo. I-am întrebat ce s-a întâmplat si mi-au spus cã a murit curentatã….”, povesteste Violeta. Autopsia a fost fãcutã duminica, familia neaflând de acest lucru decât luni.

Haralambie Vochitoiu a plãtit familiei Uliu cheltuielile de înmormântare si i-a oferit fiului Anisoarei 500 de lei de Crãciun. În rest, patronul s-a lãudat cã îi va ajuta cu sume considerabile de bani, dar nu a mai fãcut-o. “A spus cã ne va da bani pentru a ne repara apartamentul si a ne plãti ratele si chiria, dar au fost doar vorbe”, afirmã sotul victimei.

Despre accident s-a scris, la acea vreme, în ziarele din Valea Jiului,  fãrã însã a se mentiona despre încercãrile de musamalizare ale acestuia de cãtre Haralambie Vochitoiu.

Familia Uliu este o familie sãracã. Singurul venit real vine din partea Violetei Uliu, fiica Anisoarei, care lucreazã. Tatãl ei este pensionat pe caz de boalã, iar banca l-a dat în judecatã pentru cã nu si-a plãtit ratele unui credit. Acum, acestea îi sunt retinute din pensie. Fratele ei primeste 130 de lei pensie alimentarã. Casa în care stau nu este proprietate personalã, familia plãtind în fiecare lunã chirie pentru a putea locui în ea”

(Sãptãmânalul Prima Pagina).

3 comentarii la „Un om a murit pe „mosia” lui. Harry, nu ai cosmaruri noaptea?!

 • 26 noiembrie 2012 la 09:38
  Permalink

  nu va pot intelege de ce va tot legati de domnul Vochitoiu de ce va este frica ca va casitiga in fata lui nicula care nu a facut nimik nimik pet valea jiului sau ce nu va dat asa de multi bani ca sa il pupati atata in c—-r de ce nu scrieti adevaruri nu minciuni

 • 26 noiembrie 2012 la 10:20
  Permalink

  Incredibil, citesc si nu-mi vine sa cred ca acest om a incalcat o serie de prevederi legele, cum ar fi dreptul angajatilor la securitate si sanatate in munca si nu a fost tras la raspundere, cu toate ca inchisoarea ar fi fost un loc mult prea bun, pentru acest om care e direct raspunzator de faptul ca o femeie si-a pierdut viata. Acum inteleg de ce Vochitoiu vrea sa ajunga in Parlament, pentru a avea imunitate.

 • 26 noiembrie 2012 la 16:41
  Permalink

  „eu votez” nu ai auzit de virgula?

Comentariile sunt închise.