Un loc de munca in strainatate – pe bani, pile, voturi

Batalie pe supravietuire / Un loc de munca in strainatate – pe bani, pile, voturi. ”Am pregatire de sociolog, dar as face orice, si aici, la firmele din Vale, s-a format o adevarata retea preferentiala unde cu greu intri sau nu intri deloc. Pocaitii sunt pentru ai lor, celor de la Petrila, unde sunt parca niste consilieri locali, le pasa doar de cercul lor de oameni pe care ii ruleaza, si tot asa” – Marioara-Iuliana C., sociolog, Vulcan.

Locuitori ai Vaii Jiului, care au lucrat in straitate in fiecare an cate o luna doua, cauta in disperare sa prinda un contract de gen prin firmele de profil din zona.

Sunt oameni care nu apeleaza la agentii mari, verificate in timp, ci cauta sa convinga aceste societati locale, dar cu experienta, ca sunt disperati si chiar au nevoie sa fie trecuti pe listele de contracte pe termen scurt si in conditii de limba la nivel minim/mediu.

Daca votezi omul nostru…

Acum in campania electorala, mai multi doritori de contracte scurte in strainatate au reclamat ca una dintre conditiile puse de o parte a firmelor a fost aceea de a vota cu un candidat sau altul la functii de primar din localitatile Vaii Jiului.

”Eu am vrut in agricultura, sau ingrijitoare, ca prin ei am fost si anul trecut si in celalalt an, dar acum imi tot spun ca nu sunt locuri, dar oameni de-ai lor, din comunitatea lor, trimit mereu. Acum, cand m-am dus la ei mi-au spus ca ar trebui sa votez cu omul sustinut de ei, cu Curtean, si le-am spus ca votez cu cine vor, ca sunt disperata, am nevoie de bani pentru copil.

M-am dus si la agentii la Petrosani si la Deva, dar mai nou cer sa stii bine limba tarii respective. Pana acum, in agricultura sau ca ingrijitor batrani mi-au cerut sa stiu minim, la nivel de conversatie de baza. Parca as lucra in invatamant sau sanatate si nu la camp, la ferme sau la curatenie in case. Nu stiu incotro sa o mai dau, caut disperata” – a declarat Ileana P., din Petrila.

Ruleaza doar oamenii lor

”Am lucrat sporadic in strainatate si nu mi-am facut acolo propriile relatii pentru ca am sperat ca nu voi mai avea nevoie sa plec. ªi uite ca viata e din ce in ce mai grea si am copii in scoli prin tara si imi trebuie bani pentru ca cu cat castig, nu-mi ajunge pentru plata tuturor facturilor, plus copiii.

Asa am acumulat datorii… Am pregatire de sociolog, dar as face orice, si aici, la firmele din Vale, s-a format o adevarata retea preferentiala unde cu greu intri sau nu intri deloc. Pocaitii sunt pentru ai lor, celor de la Petrila, unde sunt parca niste consilieri locali, le pasa doar de cercul lor de oameni pe care ii ruleaza, si tot asa. Pentru procesarea dosarului cer bani multi, pe care ii dai ca nu ai ce face, dar sa te primeasca. Am fost si la EURES, la Deva, si au limita de varsta la locurile pe care le aveau. Pana la 40 de ani si eu am 43, plus trebuie acum sa stii bine limba respectiva si eu o stiu la nivel mediu. E vorba de engleza. Sper sa gasesc, ca sunt la limita”- povesteste aproape plangand Marioara-Iuliana C., din Vulcan.

Se vehiculeaza de ceva vreme ca in unele localitati ale Vaii Jiului, firmele care plaseaza forta de munca pe piata europeana lucreaza doar cu un grup de oameni, cei straini de grup reusind sa patrunda doar prin taxe de procesare dosare si transport mult mai mari, incat acestea ajung la sume cat jumatate din castigul pe munca in strainatate.

Romanii, care nu au alte solutii pentru supravietuire si vor sa plece la munca in strainatate, au depus doar pe un sigur portal de intermediere bine cotat, tjobs.ro, intr-o singura luna, 60.896 de CV-uri, cererile pentru anumite tari crescand si cu 120%, in conditiile in care existau 34. 762 de posturi vacante. Deci concurenta este foarte mare.

Ileana Firtulescu

4 comentarii la „Un loc de munca in strainatate – pe bani, pile, voturi

 • 29 mai 2012 la 07:07
  Permalink

  Nu este intru totul adevarat, vorbesc in cunostinta de cauza, nu suntem nici pocaiti si nici nu am „semnat” nicaieri ca votam cu Dl.Curtean si cu toate acestea am fost prin aceasta firma la munca.Da, se face campanie, dar ce politician esti daca nu-ti faci campanie? Deci, obtinerea unui contract de munca in strainatate nu este conditionata de aplecarea asupra votului.

 • 29 mai 2012 la 08:42
  Permalink

  Astfel de discutii apar cind oamenii nu indeplinesc anumite conditii de selectare, deci sunt parerile lor doar si au dreptul la parere, ca si cei de la intermedieri. Din ce in ce mai multi vor sa-si castige existenta si asa este, e concurenta mare si de aici apar discutii si nici toti salariatii de la intermedieri nu sunt ”sfinti” si le vorbesc uneori de parca cei ce merg acolo ar cersi pomana si uni chiar sint disperati.

 • 29 mai 2012 la 18:56
  Permalink

  Ileano, cred ca esti una dintre pedelistele lui Paducel, care vazandu-se abandonata se duce la pocaiti sa primeasca o sansa la lucru cinstit. Mai draga, daca tot te dai ca esti amarata de ce nu i-ai cerut de lucru actualului primar si anume lui Paducel? Doar Paducel promite de 15 ani incoace in toate campaniile electorale locuri de munca pentru toti cetatenii lui iar cetatenii alerga sa-l voteze intr-un suflet dupa care se aleg cu o m..e larga.Pentru ce te puneau pocaitii sa votezi cu d.l Curtean, ori sa te inscrii pe lista PC-ului daca tu tot plecai la lucru si nu erai prezenta in oras pe data de 10 iunie? Spre stiinta ta, Curtean o sa castige alegerile cu voturile petrilenilor fie ei pocaiti sau nu, dupa care o sa veniti toate mironositele la Curtean ca sa va plangeti ca nu aveti de lucru. Mai bine s-ar bucura lumea ca spre deosebire de altii Curtean incearca sa trimita oamenii la lucru pe cand Paducel se uita la ei, le promite…si atat.

 • 29 mai 2012 la 19:23
  Permalink

  De ce nu i-ati cerut actualului primar Ilie Paducel sa va angajeze ca doar il voteaza cetatenii cu ardoare de 15 ani? In fiecare discurs electoral Paducel mentioneaza ca face locuri de munca. Sa ne spuna primarul Paducel cate locuri de munca a facut si cati locuitori ai Petrilei sunt plecati la munca in strainatate. Curtean nu conditioneaza pe nimeni sa-l voteze si cu toate acestea va castiga detasat alegerile locale.

Comentariile sunt închise.