Umilintã. Peste 30 de ore de asteptare pentru un pasaport

Locuitorii din Valea Jiului care vor sã îsi facã un pasaport stau în fata Primãriei Petrosani zeci de ore.

Mai exact, peste 30 de ore stau în fata clãdirii cei care au nevoie de acest act pentru a putea cãlãtori. Scãrile le devin pat, masã si casã. Încã de miercuri dimineata de la ora 7 în fata Primãriei Petrosani erau 5 persoane care asteptau pânã joi, când vin cei de la Serviciul de Pasapoarte de la Deva.

“De azi (miercuri-n.r.) dimineatã de la 7 am venit. Stãm si asteptãm pânã mâine, ce putem sã facem altceva. Am fãcut deja si liste cã mai sunt si altii care au venit. Noi suntem de la Uricani”, ne spun douã tinere care asteptau ziua de joi pentru a-si face pasaportul. Alte douã tinere erau venite de la Lupeni si se aflau în aceeasi situatie.

“Vrem sã plecãm în Anglia si mai bine ne facem pasaport, acum cã sunt acele probleme si la ei. Noi am venit de la ora 8 si deja erau oameni aici”, ne spun tinerele din Lupeni. Cei de la Prefectura Hunedoara le recomandã locuitorilor din Valea Jiului sã se deplaseze la Deva sau Târgu Jiu pentru a-si face pasaportul.

“Sã vinã la Deva de sãptãmâna viitoare sã îsi facã pasaportul pentru cã aici începe sã se elibereze. Cei care lucreazã în strãinãtate au început sã plece, astfel cã se mai elibereazã aici. Cei care vor sã îsi facã pasapoarte se pot duce si la Târgu Jiu si cei de acolo sunt deschisi sã îi ajute”, a declarat Fabius Kiszely, subprefectul judetului Hunedoara. Mai mult decât atât, cei de la prefecturã subliniazã cã punctul de lucru de la Petrosani a fost  înfiintat pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate.

“Când am luat decizia de a înfiinta centrul de la Petrosani am vrut sã facilitãm accesul persoanelor defavorizate, si nu pentru sezonieri. Am creat acel centru într-o perioadã de acalmie, însã noi nu avem posibilitatea de a verifica cine se aflã într-o situatie defavorizatã”, a mai subliniat sursa citatã. Situatia de la Petrosani pare a nu avea rezolvare. Oamenii sunt îndrumati fie la Deva, fie la Târgu Jiu.

Monika BACIU