Mihai Danciu si Andrei Kalman, sustinuti de Primãria si Consiliul local al municipiului Petrosani si Centrul National pentru Informare si Promovare Turisticã Petrosani, îsi propun sã-i introducã pe cei interesati în istoria patrimoniul feroviar din Valea Jiului.
Acest lucru se va realizat prin intermediul unor tururi ghidate, programate pentru zilele de 14 decembrie 2019, respectiv 21 decembrie 2019, în intervalul orar 12,00-14,00 cu plecare din fata sediului CNIPT Petrosani. Tururile tematice, ghidate, au rolul de a arãta tinerilor de ce orasele Vãii Jiului sunt frumoase nu doar prin prisma mediului natural sau a cetãtenilor, ci si prin valoarea esteticã, ambientalã si arhitecturalã a unora dintre clãdirile si ansamblurile lor.
”Initiem la final de 2019 o activitate pe care dorim sã o permanentizãm în anii urmãtori: tururi tematice, ghidate, pentru vizitarea clãdirilor si ansamblurilor arhitecturale valoroase din Valea Jiului. Asa cum stim, calea feratã a influentat semnificativ dezvoltarea economicã a Vãii Jiului, activitatea de transport de mãrfuri si persoane împletindu-se armonios cu exploatarea de cãrbune. Chiar si acum, relevanta internationalã a Vãii Jiului este datã de traversarea de cãtre o ramurã a coridoarelor europene de mobilitate de marfã, pentru conexiunea Europei Centrale cu Sud-Estul continentului. Pe lângã componenta istoricã, este semnificativã valoarea arhitecturalã si esteticã a clãdirilor, construite într-un stil specific perioadei de final de secol XIX si început de secol XX. Iar când ne referim la patrimoniul feroviar nu amintim doar infrastructurile de comunicatie, ci si ansamblurile de locuinte ale feroviarilor”, spune arhitectul Mihai Danciu, initiator al acestui proiect.
Pe lângã ansamblul unor clãdiri istorice reprezentative pentru activitatea feroviarã din Valea Jiului care pot fi vãzute din exterior, în fiecare zi, cu sprijinul domnilor Ion Crãciunescu si Lucian Abrudean, tururile vor permite si prezentarea interiorului unor clãdiri reprezentative, asa cum sunt, de exemplu, Castelul de apã sau Depoul de locomotive.
”Practic, în cadrul acestui tur ghidat le vom prezenta celor interesati traseul patrimoniului  feroviar din Petrosani, de la Sud la Nord. Vom  discuta cu fosti angajati ai cãilor ferate si vom întelege de ce sectia de care apartine municipiul nostru era si este una  dintre cele mai dificile din tarã. Vom intra în Castelul de apã si în Depoul de locomotive. Pentru cã dorim implicarea celor prezenti, îi invitãm pe acestia sã ne împãrtãseascã ce cunosc cu privire la istoria cãilor ferate din zonã. Fiecare participant va primi o brosurã informativã si un tricou imprimat. Tururile tematice, ghidate, au rolul de a arãta tinerilor de ce orasele Vãii Jiului sunt  frumoase nu doar prin prisma mediului natural sau a cetãtenilor, ci si prin valoarea esteticã,  ambientalã si arhitecturalã a unora dintre clãdirile si ansamblurile lor”, mai spune Mihai Danciu.
Acest eveniment este realizat în cadrul proiectului „Promovarea patrimoniului tehnic  feroviar din municipiul Petrosani”, proiect  cofinantat din bugetul Municipiului Petrosani prin Consiliul Local.
Cosmin BACIU