Trenurile cu huilã pãzite mai ceva ca lingourile de aur

Vagoanele cu cãrbune care tranziteazã statia CFR Iscroni sunt pãzite cu politisti si jandarmi, asa încât sã nu mai poatã fi atacate de “haiducii huilei”, adicã hotii care sar din mers în garnituri si descarcã huila. Asta dupã ce prefectul de Hunedoara a promis mãsuri dure în acest cazuri.

Jale mare în colonia de rromi din Iscroni – Aninoasa, care au rãmas fãrã « obiectul muncii ». Dupã ce prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a fost în zonã pentru a vedea care este situatia realã si cum se poate rezolva problema, trenurile cu cãrbuni sunt pãzite de politisti si jandarmi.

Mai mult, jandarmii patruleazã în Aninoasa cu masinile de interventie, pentru a descuraja orice tentativã. În aceste conditii, rromilor le-a rãmas doar sã sorteze

cãrbunele pe care îl mai au adunat pe lângã case, dar asta doar când jandarmii se îndepãrteazã de cartierul în care locuiesc. Iar cei care cumpãrã în continuare huilã de la ei o fac mai pe ferite si acoperã cu pãturi sacii cu cãrbune, asa încât sã nu poatã fi vãzuti de la drumul mare.

Mãsurile fãrã precedent pânã acum au fost luate dupã ce, la finele sãptãmânii trecute, o garniturã cu huilã a ajuns la destinatie fãrã mai mult de 15 tone de huilã. De la Preparatia Coroiesti trenul a plecat cu 1936 de tone, dar când a ajuns la termocentrala Mintia avea mai putin de 15,150 de tone de cãrbune, care s-au „volatilizat” pe drum.

Reamintim cã, dupã un raid de proportii al hotilor de huilã în Gara Iscroni, prefectul Sorin Vasilescu  s-a întâlnit cu factorii responsabili chiar în zona Coloniei de rromi. Si asta pentru cã, de la un fenomen social, în  care oamenii furau un sac – doi ca sã aibã cu ce se încãlzi sau pentru a-si cumpãra o pâine, acum s-a ajun s la furturile cu tona, la zeci sau chiar sute de saci de cãrbune, care ajuns de regulã în judetele din sudul tãrii. Iar reprezentantul Guvernului în teritoriu a anuntat cã, pentru prima oarã, CFR Marfã este dispus sã se constituie parte civilã în aceste dosare care vizeazã furturile de huilã si sã se îndrepte împotriva celor care periodic atacã garniturile de tren. Si asta pentru a se încerca limitarea furturilor pe cât posibil. “Am luat legãtura cu CFR Marfã, am luat legãtura cu inspectorul sef adjunct de la Politie si cu inspectorul sef de la Jandarmi, urmând ca, împreunã, sã montorizãm atât situatia din zonã, referitoare la sanctiunile pe care le vor aplica persoanelor care au furat cãrbune din garniturile de tren. De asemenea, am înteles cã CFR Marfã se va constitui parte civilã, iar asta înseamnã cã vor fi mai multe dosare penale. (…) Punctul nevralgic este al transportatorului, respectiv al CFR Marfã, care nu ia mãsurile necesare pentru ca aceste vagoane cu cãrbune sã ajungã intacte la destinatie”, a precizat prefectul Sorin Vasilescu.

Carmen Cosman

2 comentarii la „Trenurile cu huilã pãzite mai ceva ca lingourile de aur

  • 7 noiembrie 2012 la 22:56
    Permalink

    Jandarmi ii prinde pe astea mici da pe aia de la CNH ca duce cu vagoanele fiar legal cu acte pentru primele sefilor inginerilor de la mine a si fac toti pe legea sunteti toti ao apa si un pamant

  • 7 noiembrie 2012 la 23:13
    Permalink

    sa creieze locuri de munca sa creasca salariul minim degeaba ii inchide mai bine ar deschide fabricile si uzinele la loc ca au inchis totul

Comentariile sunt închise.