În câteva săptămâni, trenul regal al României va ajunge pe linia de cale ferată ce duce la fosta mină Petrila. Este ideea arhitecţilor care au salvat clădirile minei de la  demolare şi care, alături de custodele muzeelor de aici, aşteaptă pentru a doua oară acest tren la Petrila, în perimetrul fostei mine.
Staţia de la Petroşani este în sărbătoare în luna august, iar printre evenimentele ce vor marca momentul va fi şi sosirea trenului regal. El va veni, însă, de la Petrila. În fapt, ideea le-a venit arhitecţilor care au salvat clădirile de aici de la demolare, ei fiind cei care au făcut demersuri ca acest tren să revină în curtea celei mai vechi mine din Valea Jiului. „Au înaintat către Regionala CFR Timişoara un proiect, iar în august, va veni aici Trenul regal. Prima dată vine în gara de la Petroşani şi cei de la regională au fost de acord să vină şi în curtea minei Petrila”, spune Cătălin Cenuşă, fost miner la Petrila, cel care a împins la suprafaţă ultimul vagonet de cărbune, dar  şi cel care acum face tururi ghidate cu turiştii care trec pragul Exploatării Culturale Petrila.
Staţia CFR Petroşani împlineşte, la finele lunii august,  150 de ani de la construirea ei, însă, trenul acesta deosebit nu vine acum pentru prima dată. Cătălin Cenuşă îşi aminteşte că, acum câţiva ani, era miner la această mină şi a ieşit în curte să vadă acest tren.
„A mai fost garat aici în curtea minei, când mina încă mai avea activitate. Au fost toţi minerii încântaţi. Eram şi eu aici. Şi toţi am ieşit să vedem trenul regal. Acum, dacă facem public evenimentul, în momentul în care ar veni aici Trenul Regal, ar veni şi mulţi localnici. Asta, pentru că mulţi l-au văzut doar la televizor”, mai spune Cătălin Cenuşă.
Trenul Regal a sosit în Petroşani cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea centenarului Depoului de Locomotive C.F.R. Petroşani, în anul 2012. Atunci, la miezul zilei, garnitura s-a deplasat până la Preparaţia din Petrila şi a putut fi vizitat şi de localnici şi de minerii de la mină, pentru că locomotiva a ajuns până în curtea acestei exploatări minere.  Regele Ferdinand a comandat realizarea Trenului Regal, dar nu a apucat să călătorească cu el, regele Carol I beneficiind de el. Jimmy Carter, unul dintre preşedinţii SUA, a călătorit cu acest tren în 1978, când a venit în România. Trenul a mai fost în 2012 la Preparaţia Petrila, unde regele Mihai a venit în timpul liceului pentru a susţine un examen de şcoală în anul 1935, cu colegii de liceu, pe vremea aceea realizând o lucrare despre mecanismul coliviei care cobora oamenii în mină.
Diana Mitrache