Primarii, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara, ONG-isti si biciclisti, ori oameni de afaceri, au semnat un pact pentru ceea ce se vrea cel mai mare si apreciat traseu de montain bike din România.
Sunt trasee ce vor fi amenajate, iar specialistii în acest domeniu vor arãta exact care sunt locurile recomandate. În plus, cei care le amenajeazã vor trebui sã le si întretinã, fiind vorba de aproximativ 600 de km de astfel de trasee, pe crestele muntilor. Iar cei care merg pe biciclete spun cã nu conteazã anotimpul.
Noi l-am gãsit pe traseu pe Vasile Laurentiu Sorin, un pensionar miner, care zilnic este cu bicicleta pe drum.
„Nu departe de Petrosani, prin Cheile Jietului, sunt trasee pentru biciclete, pentru drumetie. Sunt si spre Refugiul agãtat, unde merg foarte multi biciclisti. Mai sunt spre Muncelul Dãbrãii, dar si spre Taia, ori spre Câmpusel, Câmpu Mielului, zone în care, în ultimul timp, am gãsit si iarna biciclisti”, ne-a spus Vasile Laurentiu Sorin, biciclist ce zilnic traverseazã Cheile Jietului si nu numai, el fiind unul dintre cei ce a traversat muntii nostri, cu bicicleta.
Cei mai multi biciclisti sunt vãzuti acum în zilele de finele sãptãmânii, când, indiferent de vreme, iau bicicleta si pleacã spre munte. Cel mai perseverent dintre ei, domnul Vasile ne spune cã dã multi bani pe bicicleta sa, dar si cã asta este pasiunea lui, iar oamenii ar putea sã i se alãture, mai ales cã traseele sunt ofertante.
„Dacã pe parcurs ar fi locuri de  campare, sau refugii, ori pensiuni, unde sã poatã face trasee de 7 zile, ai avea ce sã faci. Am fost în Muncelul Dobrãii si sunt zone fantastice. Chiar avem o zonã superbã si comunitatea de biciclisti a crescut simtitor”, mi-a mai spus Vasile Laurentiu Sorin.
Consiliul Judetean Hunedoara are în vedere sã amenajeze zonele dintre localitãti, cu trasee de biciclete, iar restul autoritãtilor locale, vor sã punã umãrul si sã facã din zonele pe care cutreierã biciclistii, trasee de poveste.
„Deocamdatã, spun cã din excedentul bugetar, vrem sã alocãm cam 160 de mii de lei, bani care ar trebui pentru aceste amenajãri. Nu le-am prins în buget, fiindcã nu am putut, pânã ce  nu este fãcutã vreo formalitate. Primãriile sã prindã pe fiecare pe zona lor, amenajãrile si traseul ce leagã mai multe unitãti administrative, sã fie fãcut de CJH, deoarece este benefic pentru  Valea Jiului si turismul de aici”, a spus Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
Cei care deja se bucurã deja de astfel de trasee sunt cei din Straja, care spun acum cã vor aplica inclusiv dispozitive pe instalatiile de transport pe cablu, pe care turistii sã îsi poatã atasa bicicletele.
Diana Mitrache