Trasee tematice în pădurea Bejan

Reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara anunță că două trasee tematice vor fi disponibile în pădurea Bejan. De la finalul acestei săptămâni, cei care vor să se relaxeze în natură sunt așteptați pe traseul Stejarilor și traseul lui Ghinduță.

”Deoarece pregătirile sunt în curs de finalizare, avem plăcerea să vă anunţăm că începând de vineri, ora 10, pentru iubitorii naturii vor fi disponibile în pădurea Bejan, 2 trasee tematice: Traseul Stejarilor şi Traseul lui Ghinduţă.
Pădurea Bejan este cel mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României, unic în Europa. Chiar dacă prezenţa hibrizilor a fost semnalată şi studiată de o restrânsă comunitate ştiinţifică încă din secolul XIX, rezervaţia naturală a rămas aproape necunoscută pentru publicul larg.
Traseul Stejarilor ne va
conduce pe urmele speciilor de stejari şi a numeroşilor hibrizi, iar Traseul lui Ghinduţă se adresează în principal copiilor (dar nu numai lor) şi îşi aşteaptă vizitatorii cu numeroase informaţii despre pădure şi multe surprize”, arată Direcția Silvică Hunedoara.
Rezervaţia naturală Pădurea Bejan este o arie protejată din România, corespunzătoare categoriei a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Se afla în localitatea Deva din judeţul Hunedoara, lângă cartierul Micro 15.
Pădurea Bejan are
o suprafaţă totală de 103 hectare, între care 70 au fost declarate rezervaţie naturală.
Rezervaţia este una de tip forestier şi are o importanţă ştiinţifică foarte mare, datorită faptului că aici sunt prezenţi 8 din cei 9 reprezentanţi ai genului Quercus. Genul Quercus însumează aproximativ 400 de specii de arbori şi arbuşti, iar cel mai faimos este stejarul.
Monika BACIU