Trasee de bicicletã, subiect de carte, în Hunedoara

Alin Bonta este un pasionat al mersului pe bicicletã si, dupã ce parcurs mai toate traseele din zona judetului nostru, a publicat într-un cotidian judetean si câteva povestiri.
Totul era atunci fãcut cu scopul de a încuraja oamenii sã meargã în locuri exceptionale, iar mai apoi a realizat cã judetul nostru intrã în top 3 national, în ce priveste traseele pe care le poti parcurge. A tot scris, pânã ce povestirile sale au devenit subiect de carte.
Si joi, în Aula Universitãtii din Petrosani, a avut lansarea oficialã a cãrtii. „La început am fost putin stresat de faptul cã   trebuia sã îmi descriu traseele sub formã de reportaj, dar, cu timpul, a început sã îmi placã si sã iasã lucruri faine. În plus, am descoperit cã nu prea cunosc judetul, decât cam 50%. Explorând traseele si, încercând sã acopãr tot judetul cu aceste reportaje, am descoperit niste locuri minunate, pe care nu le stiam. Aveam  multe vizualizãri în ziar si ne-am gândit cã ar fi timpul sã le scoatem într-un album turistic, ca sã facem un fel de instrument de promovare turisticã a judetului”, a spus Alin Bonta, autorul cãrtii „Cu bicicleta prin Hunedoara”.

Cartea s-a lansat la Petrosani, dar, desi se vorbeste mult despre realizarea unor trasee de biciclete, la eveniment au venit o mânã de împãtimiti ai muntelui. Totusi, autorul spune cã in aceastã carte, în care, alãturi de povestirile extrem de savuroase si fotografiile inedite realizate în fiecare loc, într-o graficã perfectã, a postat si hãrti, cu fiecare traseu. Este un prim album inedit, în care regãsim povesti inedite, despre locuri ce sunt lângã noi, dar nu prea stim de ele.
„Toate traseele din judet sunt interesante, cã, dacã vã uitati la albumul nostru, subtitlul este „Cele mai frumoase trasee de sosea din judet. Adicã toate”. Cel mai lung si mai spectaculos traseu zic eu cã a fost cel de la Deva, pânã pe Lunca Cernii si înapoi, pe la Toplita, cel mai frumos a fost la Târsa, este o minunãtie si mie mi se par dealurile acelea cel mai frumos loc din judet si, dacã vorbim despre cel mai greu, clar e Pasul Vîlcan, nici nu se pune problema si nu cred cã, în tarã, mai avem asa ceva”, a adãugat autorul.
În cartea sa, Alin vorbeste despre fiecare loc, despre traseu, despre frumusetea lor si, dacã vii turist, ori chiar de locuiesti aici, meritã sã vrei sã afli lucruri pe care sigur nu le stii.
Diana Mitrache