Ca sã pãstrãm traditiile, avem nevoie sã nu uitãm ce ne-au lãsat strãmosii nostri, ori astfel de lucruri devin artefacte odatã cu trecerea timpului. Mai multi copii, care vin la Clubul Copiilor din Petrila, îndrumati de dascãlii lor, au devenit cei care ne vor crea suveniruri, din ceea ce avem acum la îndemânã, iar pentru asta, au semnat un protocol cu Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani.
Totul, pentru ca manufacturile sã devinã suveniruri, pe care oricând sã le putem face cadou strãnilor, vorbindu-le, în acelasi timp, despre înaintasii nostri.

„Ideea de bazã a acestui parteneriat este, din punctul nostru de vedere, promovarea traditiilor populare si a artei populare. Copiii din Petrosani vor duce mesajul nostru în câteva tãri europene, în baza unui Proiect Erasmus + si am cãzut de comun acord sã realizãm niste suveniruri, dar nu din plastic, asa cum sunt cele care ne invadeazã piata la momentul actual, ci  niste suveniruri realizate artistic de copii, care sã aibã în ele un mesaj, pe care noi vrem sã îl trimitem si sã îl transmitem. Mesajul va fi acela cã arta popularã româneascã este de o frumusete deosebitã si sunt lucruri care, dacã noi nu insistãm sã le pãstrãm, ele se vor pierde în timp”, a spus Radu Chinta, profesor la Clubul Copiilor Petrila. Proiectul Erasmus + se numeste „Promotion Of Identity, Euopean Culture and Tradition”, iar  coordonatori în acest proiect este profesoara Stefania Manea  si ing. Rolland  Szedlacsek, obiectele obtinute sub îndrumarea  profesorului Radu Chinta urmând sã ajungã, pentru prima datã, în Grecia.
„Avem niste mici suveniruri în care promovãm portul popular, dar si unele elemente de ornamenticã, gãsite în arta popularã din zona noastrã. Existã un oarecare grad de libertate pe care noi îl dãm copiilor, pe care îi lãsãm sã creeze si ei, în plus, fatã de modelul de bazã, riguros, aduc si o  interventie personalã. Dar pãstrãm  principiile de bazã”, a mai adãugat profesorul de arte plastice Radu Chinta. În baza acestui parteneriat, au ajuns la clubul copiilor, tineri liceeni, care, învãtând la un liceu cu profil real, fãrã aã aibã contct prea des cu arta, au ajuns sã pindã drag si sã se relaxeze lucrând  pentru a realiza aceste  produse inedite.
Diana Mitrache