A plouat puțin și toate apele sunt sub nivelul normal al acestei perioade. Nici apele din bazinul Văii Jiului nu fac excepție, dar efectele, spun cei de la Apele Române, le vom simți la toamnă, dacă nu va ploua în următoarea perioadă. Totuși, acum nu se impun restricții.

Barajul de la Valea de Pești, care alimentează toată populația din Vestul Văii Jiului, este scăzut și la fel și cursurile Jiului, ori a afluenților. Se întâmplă asta, spun specialiștii, fiindcă nu au fost precipitații, dar nu se impun restricții în alimentarea populației, așa cum s-a
întâmplat în alte zone.
„Lipsa precipitațiilor se simte. A început să scadă
debitul, în principal pe Jiul de Vest. Și Jiul de Est are un debit destul de mic. Suntem sub media multianuală și asta înseamnă că Jiul are cam 10 -12 mc/s, iar acum are undeva la 7 mc/s, debit”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Specialiștii spun că și în următoarea periadă debitele vor fi în scădere și asta se va resimți mai ales la începutul lunii septembrie.
„De la 1 septembrie se va simți mai tare lipsa precipitațiilor, dar bazinul
nostru hidrografic are o rețea densă și cred că sunt premise să nu fie restricționată apa la noi. Valea de Pești, lacul este ținut sub control, iar acolo este o scădere de puțin peste 2 m, ceea ce nu este rău, pentru că anul trecut, pe vremea asta, scăzuse cam 7 m”, a mai
explicat Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Situația este critică, însă, în restul țării și chiar pe Dunăre. Nivelul apei scade alarmant de la o zi la alta, din cauza secetei.
Practic, acum ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani, spun autoritățile. și avem temperaturi de 37-40 de grade Celsius, iar mai multe râuri și lacuri din România au secat, au dispărut de pe fața pământului.
Diana Mitrache