Tichetele pentru grãdinitã, refuzate de pãrinti

Mai multi pãrinti din Petrosani, care ar fi putut sã primeascã tichetele pentru cã si-au dat copiii la grãdinitã, în baza programului guvernamental „Fiecare copil în grãdinitã”, nu si le-au ridicat.

Angajatii de la asistentã socialã nu înteleg cum a fost posibil, mai ales cã, cei mai multi au fost si sunati ca sã vinã sã îsi ridice aceste tichete cu care puteau sã le cumpere copiilor cele necesare.

„Surprinzãtor a fost si pentru noi faptul cã, desi am fãcut si campanie, am mers si acasã la oamenii din Sasa, Bosnia, Colonie, nu au venit asa cum ne-am fi asteptat sã depunã dosarele pentru aceste tichete pentru grãdinitã. La nivelul lunii iunie am avut 91 de copii beneficiari de acest program si 6 au fost suspendati, deci 85 au fost în platã. Si din acesti beneficiari am constatat, desi colegele mele i-au sunat sã vinã sã îsi ridice aceste tichete, cã la nivelul lunii iunie am avut douã cazuri, care nu au venit. Una dintre familii chiar douã luni nu a venit sã îsi ridice aceste tichete. La la nivelul lunii iunie avem 7 beneficiari care nu au venit nici pânã acum ca sã îsi ridice aceste tihete”, a declarat Cristina Mraz, director al Directiei Publice Locale de Asistentã Socialã din Petrosani. Legea nr. 248/2015 – votatã în Parlamentul României si promulgatã de Presedinte în octombrie 2015 – încurajeazã prezenta la grãdinitã a copiilor, cu vârste chiar si sub 3 ani, dar si peste 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grãdinitã de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordã familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoanã singurã) si este conditionat de prezenta zilnicã a celor mici.

La nivelul judetului Hunedoara, conform planurilor de scolarizare pentru anul 2016-2017 sunt 420 de grupe, totalizând 8749 de locuri libere în grãdinite. Sunt 129 de grupe mici, destinate copiilor de 3/4 ani, 143 de grupe mijlocii pentru copiii de 4/5 ani si 148 de grupe ”mari” pentru copiii de 5/6 ani. Potrivit centralizãrilor, la grupa micã sunt 2657 locuri libere, 3000 de locuri la grupa mijlocie si 3092 de locuri la grupa mare.

Diana Mitrache