Tiberiu Iacob Ridzi presing pentru termoficare

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, face  presiune asupra oficialilor Complexului Energetic Hunedoara pentru a furniza agent termic în iarna ce urmeazã.  Singura solutie identificatã pentru ca oamenii sã aibã cãldurã este reluarea unei licitatii pentru preluarea distributiei  agentului termic de cãtre CEH. O astfel de variantã a mai fost încercatã sI în urmã cu vreo trei ani, însã fãrã rezultat. În acest sens, a fost înaintã o adresã  celor de la CEH, în care reprezentantii unitãtii administrativ-teritoriale îsi reafirmã pozitia în ceea ce priveste furnizarea agentului termic cãtre cei 2200  de abonati existenti în momentul de fatã.
“Asa cum a anuntat administratorul judiciar al SC Termoficare SA acum o lunã, nu va mai furniza agent termic societatea noastrã care este în insolventã cãreia i-a fost cerut falimentul. Administratorul judiciar si-a exprimat opinia cã SC Termoficare SA nu va mai putea furniza agent termic în sistem centralizat. Am fãcut o adresã cãtre CEH prin care ne reafirmãm  dorinta de a furniza agent termic în sistem centralizat celor 2200 de consumatori. Solutia pe care noi o vedem este ca CEH sã preia  distributia agentului termic, acolo unde Mintia a preluat si distribuirea agentului termic. Ar fi cea mai simplã variantã si din punct de vedere juridic, ar fi cea mai bunã variantã si pentru  consumatori cã s-ar elimina din acest circuit financiar un TVA si costurile de operare pe care le are operatorul SC Termoficare, dar cel mai important cost care s-ar elimina ar fi costul acelor pierderi tehnologice care se înregistreazã de la intrarea în oras pânã la distributia  în punctele termice,  agent termic care nu poate fi facturat populatiei si care a rãmas în sarcina SC Termoficare SA. Solutia  nu este nouã, însã existã exemple la Deva si Craiova, care functioneazã, si care cred cã ar fi o solutie  pentru abonatii de la Petrosani si Vulcan,  si ar fi avantaje si din punct de vedere al costurilor, dar si din punctul de vedere al Complexului Energetic care poate sã furnizeze acest agent termic, un produs rezidual care le aduce niste beneficii prin acele  certificate verzi pe care le primesc”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Edilul din Petrosani  considerã cã procedura  s-ar putea finaliza într-un termen de douã, cel mult trei luni. Existã un  acord verbal al celor din Consiliul de Administratie al CEH în ceea ce priveste acest subiect.


“Maxim în termen de  60-90 de zile aceastã  procedurã poate fi fãcutã. Am dat în lucru la  compartimentul de achizitii publice sã reluãm scoaterea la licitatie a acestui serviciu. A mai fost scos acum doi ani de zile, dar atunci CEH nu a primit aprobarea Consiliului de Administratie. Oficialii CEH s-au  arãtat deschisi la o astfel  de solutie, o analizeazã,  nu resping aceastã idee. În acest moment, eu vãd asta singura solutie pentru  a mai putea furniza  agent termic în sistem  centralizat”,  a mai subliniat sursa citatã.
Alternative
Pentru cã situatia este incertã, abonatii societãtii de termoficare din Petrosani sunt sfãtuiti sã se branseze si la alte surse alternative de încãlzire.
“Cei care sunt bransati la sistemul centralizat, dacã nu se rezolvã aceastã problemã nu vor avea cãldurã. De aceea, administratorul judiciar a fãcut acest anunt în luna iunie, pentru ca oamenii sã aibã timp sã îsi gãseascã o sursã de încãlzire alternativã.  Le spun abonatilor, sã aibã un sistem alternativ de încãlzire pentru iarna  urmãtoare”,  a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.
Societatea de termoficare din Petrosani adunã pierderile. Societatea are pierderi de peste 66 de  milioane de lei. În data de 17 ianuarie 2011 a fost deschisã procedura generalã de insolventã, iar în  18 septembrie 2012  s-a aprobat planul de  reorganizare. Nu s-a gãsit nicio solutie viabilã pentru redresarea societãtii de termoficare. Împotriva rãu-platnicilor singura mãsurã care s-a luat a fost executarea silitã, debransarea fiind imposibilã în momentul furnizãrii  agentului termic. Societatea de termoficare din Petrosani are datorii de peste 60 de milioane de lei cãtre Complexul Energetic Hunedoara. Din cele 60.979.993 lei, societatea datoreazã suma de 37.737.013 pentru agentul termic livrat de cãtre CEH, iar alte 23.242.980 sunt penalitãtile aplicate.
Monika BACIU

4 comentarii la „Tiberiu Iacob Ridzi presing pentru termoficare

 • 30 august 2018 la 06:51
  Permalink

  Rusinos, dupa ce spui ca s-a terminat cu Termoficarea, acum ce faci??????
  Hotarati-va odata!!!!!!
  Rusinos, rusinos Ridzi!!!

 • 30 august 2018 la 08:09
  Permalink

  Vai lume vai !!! Asta e rezultatul celor …30 de ani trecuti !!! Sa stai pe un munte de energie ,si sa recurgi la alte surse !!! Felicitari „tutulor” celor care au condus tara si Valea Jiului ….

 • 30 august 2018 la 09:17
  Permalink

  Un singur lucru nu a pecizat primarul Ridzi,cine plateste datoriile catre CNH.Energia termica livrata nu a fost platitia nici pana azi.Cum crede primarul ca va obtine agent termic moca ? Mi se pare aceasta cerere de un populism ieftin si electoral prin prizma alegerilor ce se apropie.

 • 30 august 2018 la 14:40
  Permalink

  Vr?jeal?! Adio termoficare! Iar primarul Petro?aniului nu a f?cut nimic pentru acest oras si pentru cetatenii care l au votat. Locuri de munc?, zero! Doar la spital unde se intr? cu spag?! Specific românesc! Veche meteahn? româneasc?, spaga!!

Comentariile sunt închise.