Toti locuitorii din Petrosani, dar si cei din institutiile publice asteaptã sã porneascã sistemul de termoficare si în acest an. Sunt peste 2.000 de abonati care încã au caloriferele reci, pentru cã de la paroseni nu s-a furnizat agent termic încã.

Licitatia a parcurs toate etapele necesare, însã, acum documentele sunt la verificat.
„În data de 17 octombrie, Consiliul Local al municipiului Petrosani a aprobat  delegarea prin concesiune a serviciului de furnizare a energiei  termice în sistem  centralizat. Evident cã s-a scos foarte repede hotãrârea si s-a trimis spre validare prefectului, asa încât, dupã 2 zile, în data de 19 octombrie a fost pusã în sistem de cei de la achizitii si documentatia se aflã în procedurã de verificare a documentatiei de cãtre Agentia Nationalã a Achizitiilor Publice (ANAP) si, în momentul în care ni  se confirmã cã este în regulã, dãm anuntul si sperãm cã CEH va veni si va adjudeca licitatia”, a spus jr. Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.  În acest an, însã, pentru cã situatia s-a tot tergiversat, data de 1 noiembrie nu este sigurã, iar oamenii nu vor avea cãldurã din acest moment.
„De la 1 noiembrie nu cred. Respectând toate termenele legale, în situatia în care ANAP dã OK-ul si  oferta este eligibilã, probabil cã din jumãtatea lunii noiembrie va fi furnizat agent termic”, a mai precizat secretarul primãriei din Petrosani.  Administratorul  judiciar, reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara si primarul din Petrosani s-au  întâlnit în vara acestui an, când au cãutat solutia optimã de iesire din crizã, dupã ce  Radu Herlea, cel care reprezintã firma ce a preluat societatea de termoficare din Petrosani, aflatã în  faliment, a spus cã ar trebui sã plãtim un pret de trei ori mai mic,  ca populatia sã fie multumitã, în timp ce ca sã mai primim  cãldurã, pretul trebuie sã creascã de vreo 3 ori. Peste 2000 de oameni si agenti  economici sunt acum bransati la acest sistem, în care, numai la Petrosani s-a investit în ultimii ani, sume importante. Pe de o parte, oamenii si-au luat gigacalorimetre pentru contorizarea individualã, iar pe de altã parte, toate punctele termice au fost dotate cu aparaturã modernã.
Populatia este cea mai afectatã, dar existã si datorii colosale. Nu mai putin de 112.000 de lei sunt de recuperat de la agentii economici, de la asociatiile de proprietari – 95.000, de la institutiile publice  – 159.000 de lei, de la persoanele  fizice 850.000 de lei.
Diana Mitrache