Abonatii sistemului de termoficare din Vulcan stau si îngheatã lângã calorifere din cauza unei “scrisori pierdute”. Termoficarea de la Vulcan pare a fi un act dintr-o scrisoare pierdutã. Complexul Energetic Hunedoara a solicitat administratiei locale de la Vulcan încã de la începutul anului 2016 sã precizeze dacã intentioneazã sã beneficieze de agent termic în sezonul rece 2016-2017. Adresa CEH a rãmas fãrã rãspuns.

“În data de 18.02.2016, prin adresa nr. 235, am solicitat Primãriei municipiului Vulcan sã ne comunice intentia acesteia privind furnizarea în viitor a agentului termic în acest municipiu si dacã existã perspective de reluare a furnizãrii, punctele termice care vor functiona. Acest lucru a fost solicitat în vederea întocmirii unui program de mãsuri în scopul securizãrii instalatiilor de alimentare cu energie termicã ce rãmân în functie si a celor care urmeazã a se dezafecta. Deoarece la aceastã adresã nu am primit rãspuns în timp util, sucursala nu a mai disponibilizat resurse financiare în scopul pregãtirii racordurilor între magistrala de agent primar si punctele termice din municipiul Vulcan în vederea furnizãrii de agent termic”, aratã un rãspuns al Complexului Energetic Hunedoara cãtre o întrebare adresatã de consilierul local Florin Govor.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, le spunea consilierilor în sedinta din luna noiembrie cã CEH nu a vrut sã furnizeze agent termic.

“Complexul Energetic Hunedoara  nu a vrut sã furnizeze agent termic populatiei din cauza datoriilor. Astfel, tariful de distributie este de 74,95 de lei/Gcal. În celelalte scoli si grãdinite avem panouri solare, pompe de cãldurã si gaz metan. Primãria Vulcan si Consiliul Local Vulcan nu au datorii. Cei de la Paroseni nu furnizeazã agent termic populatiei din cauza celor care nu au plãtit. CEH nu vrea sã livereze agent termic cãtre populatie pânã nu sunt achitate datoriile”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan în sedinta din luna noiembrie 2016.

A fost nevoie de aproape un an de zile pentru ca municipalitatea de la Vulcan sã solicite furnizarea agentului termic. Abia în data de 5 decembrie 2016, Primãria Vulcan a transmis o solicitare Complexului Energetic Hunedoara.

“Solicitarea Primãriei municipiului Vulcan privind furnizarea agentului termic cãtre institutiile publice din municipiul Vulcan pentru iarna 2016-2017 a fost transmisã cãtre SCEH –SE Paroseni în data de 05.12.2016 prin adresa nr. 38567. Deoarece temperaturile exterioare erau foarte scãzute, nefiind executate lucrãrile necesare în vederea pregãtirii sezonului rece, nu s-a putut începe furnizarea agentului termic din cauza problemelor tehnice apãrute”, mai aratã rãspunsul CEH.

Doar puncte termice din Vulcan sunt alimentate cu agent termic, iar acestea asigurã încãlzirea în câteva institutii publice din subordinea municipalitãtii.

“Pânã în prezent am reusit sã alimentãm cu agent primar PT 2 si PT 5, puncte termice din care se alimenteazã Scoala generalã nr. 5, grãdinita nr. 5, Colegiul Tehnic Mihai Viteazu si Spitalul municipal Vulcan. Pentru celelalte PT-uri întâmpinãm greutãti de naturã tehnicã, la a cãror remediere se lucreazã. Pentru a avea suport legal în furnizarea energiei termice s-a încheiat Conventia nr. 377/06.01.2017 privind asigurarea agentului termic în municipiul Vulcan, pentru luna ianuarie. Mãsurile stipulate în conventie au fortã obligatorie pentru pãrtile semnatare si reglementeazã raporturile de furnizare a agentului termic la institutiile publice de pe raza municipiului Vulcan pentru perioada ianuarie – aprilie 2017”, se mai precizeazã în rãspuns.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara cere predictibilitate, astfel încât sã se poatã întocmi planuri certe pentru reabilitarea retelelor de termoficare.

“În concluzie, SE Paroseni are posibilitatea tehnicã de a furniza agent termic cãtre  institutiile publice si/sau persoane fizice din municipiul Vulcan, cu conditia existentei unei strategii clare, inclusiv multianualã, în ceea ce priveste furnizarea energiei termice, iar solicitarea de furnizare sã vinã în timp util, astfel încât sã se realizeze, încã din perioada anotimpului cãlduros (varã) lucrãrile de mentenantã pentru punerea în functie a alimentãrii cu agent termic necesar furnizãrii în anotimpul rece”, mai aratã  rãspunsul CEH.

Societãti noi si falimentate

De-a lungul anilor, la Vulcan s-au înfiintat societãti de termoficare ce au devenit nerentabile din cauza abonatilor care nu si-au achitat contravaloarea facturilor pentru energia termicã.

“Pe raza municipiului Vulcan, distributia energiei termice cãtre locuinte, agenti economici si institutii s-a realizat pânã în 2009 de SC Edil Therma SA Vulcan, societatea care a intrat în insolventã în anul 2009, valoarea litigiului fiind de 27.845.712 lei- sumã înscrisã la masa credalã. Începând din anul 2009 pânã în anul 2014, luna aprilie, distributia în municipiul Vulcan a enegiei termice cãtre locuinte, agenti economici si institutii a fost asiguratã de SC Pregoterm SA Vulcan. Prin sentinta 8/CC/2014 instanta Tribunalului Hunedoara a aprobat divizarea SC Pregoterm SA Vulcan în douã societãti comerciale distince, respectiv SC Pregoterm SA Vulcan si SC Termoficare Vulcan SA. În urma divizãri, prin procesul verbal de predare-primire (…) SC Termoficare Vulcan SA a preluat datorii comerciale datorate SCEH-Sucursale Electrocentrale Paroseni în sumã de 9.545.255,67 lei, reprezentând contravaloarea energie termice livrate si majorãri (penalitãti) calculate pentru neachitarea în termen de 30 de zile a contravalorii enegiei termice livrate”, aratã un rãspuns CEH din luna octombrie a anului trecut.

Numai cã în anul 2014 si SC Termoficare Vulcan SA a intrat în insolventã, iar mai apoi în famiment, societatea fiind administratã de lichidatorul judiciar Quantum SPRL Deva. “Datoria totalã este de 11.859.070,18 lei, iar suma înscrisã la masa credalã este de 11.200.668,21 lei.  Prin decizia nr. 1309/01.02.2016 si Hotãrârea Adunãrii Creditorilor din data de 08.02.2016 s-a hotãrât sistarea livrãrii agentului termic în sistem  centralizat pe raza administrativ-teritorialã  a municipiului Vulcan. Precizãm cã aceste societãti au ca unic actionar Consiliul Local al municipiului Vulcan”, aratã rãspunsul CEH.

Monika BACIU