Termocentrala Paroșeni se va închide în 2030 și minele maxim în 2032.Senatorul Cristian Resmeriță se opune

E xistă o Ordonanță de Guvern nr 108/2022, ce va avea efecte curând și care presupune închiderea termocentralei Paroșeni, în anul 2030. Asta spune senatorul PSD Cristian Resmeriță, care a demarat un amplu proces de contestare a acestui act, mai ales că nu admite nici închiderea minelor, așa cum scrie în ordonanța propusă de ministrul Virgil Popescu.

”În aceste vremuri în care avem o criză profundă de energie, consider că este important, ca fiecare dintre noi să facă orice este posibil, pentru a găsi soluții de a produce energie. Am observat o puternică dorință în toată Europa, dar și în restul lumii de a continua producția de energie pe cărbune. În acest context, consider că este total inoportun, să oprim activitatea la două exploatări miniere: EM Lonea și EM Lupeni în 2024, iar altor două exploatări miniere: EM Vulcan și EM Livezeni în 2030. De ce să se facă această diferențiere? De aceea am depus împreună cu câțiva colegi un amendament la legea privind decarbonarea, prin care toate exploatările miniere să producă cărbune până în 2030, ulterior să se înceapă proceduri de conservare în raport cu discuțiile existente cu Comunitatea Europeană. De asemenea am observat cu surprindere că SE Paroșeni era propusă pentru a fi ÎNCHISĂ în 31 decembrie 2030. Am considerat acest lucru inacceptabil și am făcut un alt amendament alături de colegii mei prin care posibilitatea ca SE Paroșeni să fie închisă, să fie ELIMINATĂ! Solicit pe această cale parlamentarilor de toate culorile politice, să fie alături de oamenii din Valea Jiului în acest DEMERS AL MEU!”, declară senatorul Cristian Resmeriță.
Și pentru asta, a cerut comisiei de specialitate din Senat să se opună.
Cristian Resmeriță a declarat la Petroșani că va contesta ordonanța lui Virgil Popescu și că deja a făcut demersurile necesare în acest sens. „În momentul de față, legea care pune în discuție această Ordonanță este 447/2022 și, în această Ordonanță, la articolul 4, aliniatul b, spune: La CEH Hunedoara, CET Paroșeni – închidere la 31 decembrie 2030. Deci, e foarte clar. (…) În momentul în care această ordonanță a ajuns în comisia de la Senat, săptămâna trecută, eu am sesizat acest lucru și am făcut un raport, care s-a amânat pentru această săptămână, cânnd eu am depus un amendament, împreună cu câiva colegi senatori”, spune Cristian Resmeriță, senator PSD din Valea Jiului.
PSD susține amendamentul prin care senatorul Cristian Resmeriță cere scoaterea din ordonanță a termocentralei de la Paroșeni. Asta, deși, chiar și senatorul din Valea Jiului a recunoscut că va fi o misiune dificilă, dat fiind faptul că există date clare stabilite pentru decarbonizare, în toată Uniunea Europeană.
Mai mult, senatorul nu a agreat nici ideea închiderii minelor rămase în funcție.
„În Ordonanță, la art 7 se mai spune și de exploatările miniere. Avem acum la Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea. Iar Ordonanța spune că la CEH, Lupeni și Lonea vor avea lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până în 31 decembrie 2026. Și la Livezeni și Vulcan, până la 31 decembrie 2032. Am mai făcut un amendament și am zis ca toate eploatările mineire din Valea Jiului, Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan să aibă lucrări de punere în siguranță, închidere și ecologizare până la 31 decembrie 2032”, a conchis Cristian Resmeriță, senator PSD
Cristian Resmeriță spune și că e susținut și de alți senatori, care deja au semnat acest amendament, și anume: Oprea Radu, lider de grup PSD din Senat, Lorand Turoș, lider al grupului UDMR din Senat, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat și Antal Lorand, președintele Comisiei de Energie din Senatul României.
Diana Mitrache