Termocentrala Paroșeni nu cumpără aparatul de monitorizare a emisiilor

T ermocentrala Paroșeni nu monitorizează emisiile de mercur și de alte substanțe în aer, motiv pentru care Garda de Mediu a amendat societatea cu 80.000 de lei. Dar cei de la Complexul Energetic Hunedoara spun că nici nu vor cumpăra aparatul necesar monitorizării și că Agenția de Protecție a Mediului a agreat o soluție de compromis.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara au încheiat, în luna
februarie, un control la Termocentrala Paroșeni și, ca atare, au constatat că acolo lipsește un dispozitiv care poate să monitorizeze diverși compuși rezultați în urma arderii huilei. Acesta este și motivul pentru care comisarii de mediu spun că au amendat termocentrala, dar cei de la Agenția de Protecție a Mediului au revenit ulterior și au permis funcționarea fără acest aparat.
„Chiar am primit un răspuns de la Agenția de Protecție a Mediului, în care am fost informat că este suficientă monitorizarea semestrială, adică o dată la 6 luni, pe care o facem la coșul de fum de la Termocentrala Paroșeni. Deci, nu mai este nevoie să achiziționăm acel aparat care măsoară nivelul mercurului, în urma arderii”, a declarat Cristian Roșu,
administrator special la CEH.
Și această ultimă decizia a degrevat Complexul Energetic Hunedoara de o sumă pe care nici nu știau de
unde să o producă. Asta, pentru că societatea este în insolvență și abia reușește să vândă energie, cât să acopere salariile angajaților.
„Este un lcuru bun, pentru că am fi angajat o cheltuială destul de mare, spre 100 de mii de euro și am fi simțit lucrul acesta. Dar nu mai este nevoie și că sunt suficiente măsurătorile pe care le facem la Paroșeni”, a mai adăugat Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Termocentrala Paroșeni funcționează puțin, din lipsa cărbunilor, iar cei de la CEH ar fi fost împovărați de încă o cheltuială în plus, dacă ar fi achiziționat dispozitivul de măsurare a emsiiilor. Totuși, situația este ținută sub control iar Agenția de Protecție a Mediului are un dispozitiv de măsurare a compușilor din aer montat în apropierea termocentralei, al Vulcan, care face măsurători zilnic.
Diana Mitrache