Termocentrala Mintia va funcționa cu cărbune din import și va fi cumpărată

Pentru că nu se mai încadrează în normele de poluare, termocentrala de la Mintia va funcționa pe cărbuni din import. O spun sindicaliștii, care au protestat aproape 20 de zile și care acum speră să mai fie preluați de Consiliul Județean Hunedoara sau Primăria Deva. Angajații de la Mintia au cerut, de-a lungul protestului ce a avut loc în luna septembrie, să aibă siguranța că vor asigura căldura în această iarnă. Liderii sindicali spun că vor importa cărbuni și asta, tocmai pentru că au o concentrație mai mică de sulf. „Avem în vedere acel cărbune cu conținut redus de sulf din Indonezia, singura variantă, ca să putem conforma repede termocentrala la condițiile de mediu”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia Oamenii de la Mintia speră să funcționeze într-o nouă societate, care să se desprindă din Complexul Energetic Hunedoara și să devină competitivă pe piață. „Așteptăm ca Ministerul Energiei să se trezească și să ne asigure stocul de cărbune necesar pentru trecerea iernii și încercăm să obținem aplicarea Ordonanței 60, care presupune separarea activităților și darea în plată a activelor viabile. Practic, este un nou început, fără datorii și doar cu acele componente care ar putea funcționa în condiții de piață”, a mai adăugat Iștoc.
Luna trecută, oamenii de la Mintia au încercat să atragă atenția asupra problemelor de aici, asupra lipsei stocului de huilă, în perioada în care s-a lucrat la calea ferată, dar și asupra viitorului energetic al acesteia. Acum spun că se bazează pe viitoarele decizii ale ministerului de resort și pe planul de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara, ca și pe posibilitatea de a fi preluați de o nouă entitate energetică sau o unitate administrativ teritorială.

Diana Mitrache

9 comentarii la „Termocentrala Mintia va funcționa cu cărbune din import și va fi cumpărată

 • 6 octombrie 2020 la 19:46
  Permalink

  ALOOO, lasati ce spun sindicalistii, vedeti ce spun specialistii !!!
  Unii ar putea crede ca un muncitor e cel mai mare specialist dupa modelul anilor ’50, insa nu cred totusi ca ne-am intors chiar pana acolo.
  Mintia poate functiona cu acel carbune de Indonezia doar cu modificari majore a instalatiilor, care costa cateva zeci de milioane de euro. Nimeni nu va asigura aceste fonduri pentru Mintia, pentru ca dupa toate aceste modificari Mintia va produce energia la un pret mult peste pretul pietei (cam dublu). Va fi in continuare ineficienta, o gaura neagra a economiei romanesti.
  Cu tehnologia pe care o are Mintia in orice varianta are nevoie de ajutor de stat pentru a supravietui. Ajutor de care nu poate beneficia decat daca se schimba legislatia nationala, incalcand directivele europene, sau daca se schimba directivele europene specifice. Sanse zero.
  Mare e gradina lui Dumnezeu !!!

 • 6 octombrie 2020 la 21:04
  Permalink

  Ministerul Energiei nu poate si nu are voie sa asigure stocurile de carbune necesare Mintiei, cu atat mai mult cu cat aceasta este in insolventa, existand o interdictie prevazuta expres in Legea 82/1992, actualizata, in acest caz. Si nici nu le-a asigurat vreodata dupa aderarea Romaniei la UE.
  Mintia este o societate comerciala si functioneaza dupa regulile economiei de piata si a ajutorului de stat in vigoare, nicidecum dupa regulile economiei socialiste invocate frecvent de sindicalisti.
  O societate in insolventa este administrata de administratorul special sub controlul administratorului judiciar. Adunarea creditorilor si judecatorul sindic sunt decidenti privind soarta societatii comerciale, Ministerul Energiei, adica proprietarul, nemaiavand nicio parghie de interventie, fiind practic un simplu spectator.

 • 6 octombrie 2020 la 22:42
  Permalink

  Cum se numesc nevertebratele care comenteaz? cu identitate ascuns??
  De ce au voie „neasuma?ii” s? comenteze?
  Întreb?ri pentru redac?ie.

 • 6 octombrie 2020 la 22:47
  Permalink

  Cum se numesc nevertebratele care comenteaza cu identitate ascunsa?
  De ce au voie „neasumatii” sa comenteze?
  Întrebari pentru redactie.
  P. S. Am facut corectiile necesare. Nevertebratii stiau ca nu poti folosii anumite litere.

 • 7 octombrie 2020 la 07:34
  Permalink

  istoc stai linistit toate se rezolva , indo te salveaza , daca pleci in indonezia . mintia pa , pa

 • 7 octombrie 2020 la 18:29
  Permalink

  Nu mai sunt specialisti, doar promovati politic in functie de interese…

 • 7 octombrie 2020 la 18:31
  Permalink

  Nu mai sunt specialisti, doar promovati politic in functie de interese…

 • 7 octombrie 2020 la 19:17
  Permalink

  Acum toate numirile in functii de conducere se fac de catre politic numai cu acordul sindicatelor. Daca i-ai contrazis si nu esti presul lor …. pas. Partidele vor voturi si pentru asta au cedat decizia sindicatelor. Practic de cativa ani conduc efectiv sindicatele.

 • 19 octombrie 2020 la 07:02
  Permalink

  Nu, el pleaca la Voivozi cu mentorul lui.

Comentariile sunt închise.