Termocentrala Mintia a fost opritã / Stamin Purcaru: “Fiecare zi e o nouã zi”

Termocentrala de la Mintia nu mai contribuie la Sistemul Energetic National, dupã ce Transgaz a sistat furnizarea gazului din cauza neplãtii facturilor. Transgaz este transportatorul de gaze naturale si are de recuperat de la CEH undeva la 1,7 milioane de lei.
Risc major de avarie
Existã riscul cã instalatiile de la termocentrala Mintia sã fie avariate din cauza nefunctionãrii gazului. Acesta stabilizeazã flacãra. În momentul de fatã, Mintia functioneazã cu cãrbune, însã, si acesta este insuficient. Stocurile ajung pentru cel mult trei zile.
“Functionãm, în continuare, fãrã gaz si existã riscul distrugerii cazanelor si a instalatiilor de ardere la orice lipsã de alimentare cu cãrbune. Noi mergem pe cãrbuni acum, dar gazul stabilizeazã flacãra si lipsa de alimentare cu cãrbune, neavând flacãra stabilã poate duce la stingerea focului, reaprinderea lui si la pocnirea cazanului care poate duce la distrugere. Cãrbune avem pentru 2-3 zile”, a declarat Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. De luni, de la momentul sistãrii furnizãrii gazului, Mintia a vândut energie doar pe PZU. Veniturile societãtii depind de Mintia, în contextul în care termocentrala Paroseni a fost opritã. “DEN nu ne-a solicitat, dar am rãmas cu cazanul în functiune si am vândut la pretul pietei, cât e pe PZU. Vindem ieftin, dar dacã oprim rãmânem fãrã venituri si nu mai putem plãti nici furnizori, nici salarii. Datoria o avem cãtre transportatorul de gaze, noi gazul îl avem plãtit în avans cãtre Romgaz si transportatorul – Transgaz ne-a tãiat gazul pentru o datorie de 1,7 milioane de lei, ceea ce în douã-trei zile de functionare puteam plãti”,  a mai spus sursa citatã.
Cer sprijin
Sindicalistii solicitã sprijin guvernamental pentru Complexul Energetic Hunedoara. potrivit acestora, s-a încercat o esalonare de platã, însã, Transgaz a refuzat.
“Am vorbit cu domnul Visan si i-am cerut sprijin. Este vorba de o datorie cãtre Transgaz. CEH-ul a venit cu o esalonare, dar care nu a fost acceptatã. Eu am trimis mesaj vicepremierului Viorel Stefan si domnului ministru Anton Anton cu rugãmintea sã intervinã pentru cã noi la Mintia functionãm fãrã gaz si nu e o functionare tocmai ok, se merge cu grupurile mai încãrcate, dar pot ceda morile, e o  problemã de securitate a instalatiilor. Trebuie rezolvatã problema, mai ales cã noi am propus o esalonare de platã”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
„Fiecare zi este o nouã zi” pentru Complexul Energetic Hunedoara, sustine Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al CEH. Societatea nu dispune de resurse financiare pentru plata datoriilor, iar furnizorii bat la usa societãtii.
“Se încearcã o esalonare. stim cã avem datorii, stim cã nu avem cu ce plãti toate obligatiile care le avem, dar încercãm sã rezolvãm fiecare problemã. Ne preseazã toti, ne preseazã nevoile, trebuie sã dãm obligatiile salariale la timp, avem obligatii în contractul colectiv de muncã, sunt o grãmadã de lucruri care ne preseazã si fiecare zi e o nouã zi”,  a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara.
Serviciile de sistem sub semnul întrebãrii
Termocentrala Mintia riscã sã se închidã singurã. Fãrã gaz, fãrã cãrbune, SE Mintia nu poate asigura serviciile de sistem. În urmã cu douã sãptãmâni, Guvernul a ordonanta de urgentã privind serviciile de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cantitatea ce urmeazã a fi achizitionatã de Transelectrica de la cele douã termocentrale este de 400 MW. Potrivit actului normativ, astfel ar  trebui sã fie garantatã functionarea Complexului Energetic Hunedoara, cel putin pânã în anul 2020. Numai cã în conditiile actuale, CEH nu poate asigura aceste servicii.
S-au plãtit prime
Situatia financiarã a societãtii energetice este dramaticã. Cu pierderi de peste douã miliarde de lei, înaintea sãrbãtorilor Pascale, la Complexul Energetic Hunedoara au fost plãtite prime. Angajatii societãtii au beneficiat de tichete cadou în valoare de 220 de lei. Aceste bonusuri sunt prevãzute în contractul colectiv de muncã de la CEH, însã situatia financiarã a societãtii nu permitea plata acestora. Pentru linistea socialã, s-a decis acordarea primelor. Oficialii CEH sustin însã cã neplata acestor drepturi ar fi scos oamenii în stradã si nu ar fi rezolvat problemele fundamentale ale Complexului.         
Monika BACIU

5 comentarii la „Termocentrala Mintia a fost opritã / Stamin Purcaru: “Fiecare zi e o nouã zi”

 • 17 aprilie 2018 la 20:28
  Permalink

  Bai doctorilor in economia pwlii, am sa va dau eu o solutie foarte simpla: niciun angajat al CEH sa nu ia salariul timp de o luna si CEH este salvata. Cand intervin iar probleme, tratati-o din nou cu doctoria asta. Dar sa nu va aud ca aveti rate la banci si copii care va plang de foame acasa, ca nu ca cred.

 • 17 aprilie 2018 la 20:41
  Permalink

  NIMIC NU E INTAMPLATOR !!!???
  Era in program ca la inceputul lunii mai sa se opreasca Mintia pentru a acumula carbune in depozitul termocentralei Paroseni pentru punerea in functiune si probe la instalatia de desulfurare.
  Si cum sa spui devenilor ca nu ai carbune si opresti termoficarea din cauza asta?!
  Uite ca s-a gasit solutia si „vinovatul”: Transgaz. Care „abuzeaza” cerand CEH respectarea contractului.
  NU, nu….nu sunt de vina cei care nu respecta contractul !

 • 17 aprilie 2018 la 20:56
  Permalink

  bai bil&*(cu litera mica). de ce sa nu
  -scapam de dinozaurii din companie si sucursale miniere, inclusiv Purcaru.
  -mai terminam cu armata de sefi, (luni am fost 9 muncitori si 2 ingineri+sefi de de sectoare+adjuncti+ingineri sefi +director)
  -tinem mai putini oameni pontati subteran la magazie
  -trimitem sindicalisti la munca(macar semnalisti la buton, dar la 150 kg obtureaza aerajul)
  Garantat reducem din pierderi.

 • 17 aprilie 2018 la 21:08
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 19 aprilie 2018 la 16:38
  Permalink

  Minerule (esti tu miner, cum sunt eu popa), incerc sa mi te-nchipui director al CEH. Iti dai seama ce ar zbarnai productia? Ce pacat ca la conducere nu sunt oameni ca tine! Ar fi Valea Jiului „infloare”, vorba regretatului Iovanescu de la partid.

Comentariile sunt închise.