Termocentrala Mintia „arde” comisioane in instalatiile energetice?!

Termocentrala Mintia cauta huila scumpa peste hotare si asta in timp ce oficialii Companiei Nationale a Huilei Petrosani cer, in van, de luni in sir, un pret corect la huila energetica.

Vorbim despre doua institutii aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, minister care se dovedeste penrtu unii muma, iar pentru altii ciuma. Deputatul Bogdan Timpau pune degetul pe rana si spune ca „huila de Valea Jiului nu este purtatoare de comisioane” si din acest motiv pare, dintr-o data, neatractiva pentru termocentrala construita odata cu dezvoltarea mineritului carbonifer din bazinul Vaii Jiului.

La finele lunii martie, Compania Nationala a Huilei Petrosani nu are inca un pret pentru huila energetica deja livrata celor doi beneficiari, respectiv Termocentralele Mintia si Paroseni. Mintia cumpara aproximativ 60% din productia extrasa din subunitatile miniere din Valea Jiului. De la inceputul acestui an, CNH a livrat celor doi beneficiari 470.000 de tone, dintre care 270.000 de tone au fost arse in cuptoarele Termocentralei Mintia. La un pret incorect, de doar 65 de lei pe Gcal, in timp ce pretul real de productie se ridica la 85 de lei pe Gcal. Doar in luna februarie s-a reusit obtinerea acceptului guvernului pentru cresterea pretului la 75 de lei si asta in conditiile in care a fost nevoie de carbunele energetic din zona, pe fondul unei ierni extrem de grele. Pentru luna martie, cand deja s-au livrat 135.000 de tone, nu s-a ajuns la nicio intelegere, iar huila a fost arsa „pe datorie”. Situatia e neagra pentru CNH, care continua sa acumuleze pierderi  din aceasta cauza, pierderi foarte mari, dar conducerea Termocentralei Mintia sustine ca nu poate sa dea mai mult, pentru ca atat ii permite bugetul. „Conform bugetului pe 2012, nu am cum sa ma inchid pe criterii economice, doar prin realizarea de pierderi”, a declarat Tiberiu Borca, director general al termocentralei. In acelasi timp, insa, numai in ultima perioada aceeasi termocentrala a cumparat 160.000 de tone de huila din import. O parte, spune deputatul Bogdan Timpau, a fost adusa din Ucraina, cu livrare taman in Constanta. Asta inseamna, pe langa cei 20 de lei in plus pe Gcal si o suplimentare a costurilor de transport.  Surse bine informate spun ca, daca in cazul carbunelui energetic livrat de CNH costurile de transport sunt de 2 lei/ Gcal, sau 7 lei/ tona de carbune, pentru cel adus de la peste 700 de km departare costurile sar la 20 de lei/ Gcal, ori la 131 de lei/ tona. Bani care ies tot din conturile Termocentralei Mintia. Asa ca nici explicatiile lui Borca referitoare la faptul ca cenusa din carbunele de Valea Jiului ar creste costurile de transport cu 10 lei nu stau in picioare, daca ne referim la ratiuni strict economice. Iar in privinta costurilor mult mai mari intre cele doua categorii de huila, el sustine ca, de fapt, nu vorbim despre acelasi lucru, ci despre cantitati mult mai mici, incomparabile. Iar lucrurile nu se opresc aici. Mintia ar putea face noi importuri de carbune din Ungaria, Polonia, Ucraina ori din… Absurdistan, la preturi necompetitive, in timp ce Compania Huilei cere in continuare doar un pret corect si nu gaseste intelegere nici macar la cei care ar trebui sa tina la economia nationala. Iar Tiberiu Borca nu neaga acest lucru: „In functie de cererea de energie de pe piata, vom lua masuri in consecinta”.

Carmen Cosman

5 comentarii la „Termocentrala Mintia „arde” comisioane in instalatiile energetice?!

 • 30 martie 2012 la 00:15
  Permalink

  Domnul presedinte PDL pe judet,Dorin Gligor,nu mai vrea voturile noastre din Valea Jiului pentru candidatul la alegerile de CJ din Iunie,Mircea Muntean,ca in ultima perioada directorul Termocentralei Mintia prieten cu Dorin Gligor,Tiberiu Borca ataca mineritul Vaii Jiului cum facea rautaciosul de Cristian Vladu (Gligor critica rautatile lui Vladu pentru CNH in acea perioada).

 • 30 martie 2012 la 03:49
  Permalink

  @Minerii vj.Ai uitat de aleasa ta,care spuneai ca va face si va drege.Mai lauda-ti putin PDL-istii,care au distrus Valea Jiului.Mai ai o sansa.Unu cu asa o „gandire”aleasa,sigur crede si in caii verzi pe pereti promisi de PP-DD

 • 30 martie 2012 la 05:13
  Permalink

  Lasa Alina ca face Vadim cu Becali Partidul Lapte si Miere si o sa se inscrie Minerii Vaii Jiului. O sa fie secretar la PLM

 • 20 aprilie 2012 la 15:16
  Permalink

  Pestera Ursilor reprezinta cu nsguraita o atractie pentru toti romanii si nu numai pentru ei. Anul acesta am fost si eu in concediu in zona si am vizitat-o grupul alcatuit a fost de cam 20 de oameni asa ca am avut si mai mult spatiu de explorat. Cat despre formatiuni ei bine aici fiecare si-a lasat imaginatia sa zburde si au vazut chiar si alte figuri in afara celor amintite de ghidul nostru.Frumoase si pozele facute!

 • 23 aprilie 2012 la 03:59
  Permalink

  Si eu astept fapte, e tare greu sa aitplm absolut tot, toate tratamentele, consultatiile, procedurile, avem nevoie de sustinere din partea statului roman.Promisiunea d-lui Irimie din partea Min. Sanatatii este un pas important in demersurile noastre si multumim.Asteptam materializarea cat mai curand.

Comentariile sunt închise.