Odată declarată stațiune montană de interes local, la Uricani urmează a fi introdusă o nouă taxă. Este vorba de taxa de stațiune. Aceasta va avea o valoare de 3 lei/persoană/zi.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022, s-a instituit taxa specială de stațiune în orașul Uricani. Această taxă reprezintă venit cu destinație specială la bugetul local.
”Această taxă este necesară pentru inițierea și realizarea programelor de dezvoltare ale destinației turistice integrate Orașul Uricani, precum și pentru sustenabilitatea circulației turistice către Parcul Național Retezat, prin creșterea competitivității destinației turistice integrate ”Orașul Uricani” la nivel național, regional și global. Taxa specială va fi utilizată în vederea dezvoltării infrastructurii turistice și de întreținere a destinației turistice a orașului Uricani și pentru punerea în valoare a patrimoniului turistic din orașul Uricani”, arată documentul.
Taxa se va încasa de la persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile de cazare turistică de pe raza orașului Uricani și a localităților component. Taxa de 3 lei/persoană/zi se aplică persoanelor trecute de 18 ani.
”Pentru plătitorii taxei special de stațiune, care beneficiază de servicii de cazare în structurile de cazare turistică, de pe raza orașului Uricani și a localităților componente, taxa se reține la sursă de către structurile de cazare turistică, care o evidențiază distinct și o înregistrează în contabilitate, separate de pachetul de servicii și nu este purtătoare de TVA”, mai arată documentul.
În schimb, cei care nu vor depune declarațiile conform termenului stabilit riscă amenzi cuprinse între 1116 lei și 2784 lei. Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, în Uricani funcționează structuri de cazare cu un total de 208 locuri de cazare. Oraşul, situat în județul Hunedoara, ocupă un loc important în peisajul Văii Jiului, este considerat cel mai lung oraș din România, cu o suprafață de 25.141 ha, format din localitățile componente Câmpu lui Neag, Uricani (reședința) și Valea de Brazi. Datorită poziţionării în cadrul Carpaţilor Meridionali, orașul Uricani este considerat poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Din Uricani turiștii pot porni pe trasee montane, vizita cascade și peșteri, sau face alpinism. Anul trecut, Guvernul a declarat orașul Uricani ca fiind stațiune turistică de interes local.
Monika BACIU