1962. An greu, anul încheierii unei colectivizări forțate în Republica Populară Română.
În Valea Jiului se muncea pe rupte în abataje, fabrici și uzine. Supapa era sportul. Un sport însă practicat la un înalt nivel, comparativ cu ceea ce se întâmplă acum. Existau patru echipe în divizia ”A” Jiul și Minerul Lupeni
(fotbal), Știința Petroșani (rugby), CSS Petroșani (handbal fete), existau campionate de șah, popice, tenis de masă cu abordări serioase.
Ianuarie 1962,
acum 60 de ani … presa locală, recte ziarul ”Steagul Roșu” aloca o dată pe săptămână (de obicei în ziua de marți) câte o pagină sportului. La cât de generos este spațiul nostru acum, cu câte o pagină zilnic, mamă-mamă câte ar fi fost de scris, cu
4 echipe sportive în primul eșalon!
Cu siguranță, istoria nu se mai repetă, tocmai de aceea ne facem o datorie de onoare față de acei sportivi, care în condițiile grele de atunci au făcut viața mai frumoasă truditorilor acelor vremuri.
Respect pentru ei.

Ianuarie 1962

Răsfoind colecția ziarului local ”Steagul Roșu” de acum șase decenii, am fost curios să văd ce și cum, cu sportul în Valea Jiului, la mijloc de ianuarie 1962. Și am aflat câteva lucruri interesante.
Minerul Lupeni începea pregătirea pentru returul în divizia ”A”!
Aflată la al treilea sezon în divizia ”A”, echipa de fotbal Minerul Lupeni, sub conducerea antrenorilor Ioan Wetzer și Alexandru Marky și-a reluat antrenamentele încă din 7 ianuarie 1962. Se preconiza un turneu în R. D. Germană, în februarie și, cea mai tare, cităm: ”Pe lângă ridicarea măestriei sportive, jucătorii caută să-și îmbogățească nivelul de cunoștințe politico – ideologice, fiind încadrați în anul II al învățământului politic organizat de UCFS (!?).
CSS Petroșani, o echipă de handbal în primul eșalon
Echipa de fete a Clubului Sportiv Școlar Petroșani (fosta Școală Sportivă de Elevi – ȘSE) a fost înființată pe 15 septembrie 1959, sub îndrumarea antrenorului Eugen Bartha. După numai doi ani, echipa juca în divizia ”A”, la primul meci învingând cu 11-5 pe Știința București, campioana Europei!
În ianuarie 1962, echipa CSS Petroșani antrenată de același Eugen Bartha, cu Lia Duncea, Gabriela Vârlan și Magdalena Nemeș în Lotul Național, cu celelalte componente (Emilia Chete, Mariana Cătărău, Sanda Rădulescu, Clara Eisler, Maria Anițescu, Elena Munteanu, Viorica Ocneanu) se pregăteau intens la Petroșani, în vederea reluării campionatului.
Știința Petroșani câștigă publicul
După fotbal și handbal rugby-ul câștigă teren la Petroșani, mai ales după promovarea în primul eșalon, în 1959 a echipei Știința. Anul 1962 va fi unul excelent, cu un loc 5 la finalul campionatului. Stoian, Drăcea, Georgescu, Nicolescu, Mateescu, Dijmărescu, Ureche, Antimoianu erau sportivii ”care vor trebui să dea noi examene care să-i ridice prestigiul și s-o salte în clasament”, preciza cronicarul ziarului local.
Șahul ne duce în optimi de finală
Tot în ianuarie 1962 la Paroșeni au avut loc optimile de finală ale campionatului republican de șah. Au fost trei etape-maraton cu participarea a 6 echipe pe primul loc clasându-se I.C.M.M. Petroșani.
”A fost o competiție care s-a bucurat de un mare succes”, preciza presa vremii.
Parângul Lonea,
campionii de toamnă
Un amplu material apare despre echipa de fotbal Parângul Lonea (actuala Inter Petrila), care după 13 etape în Campionatul Regional Hunedoara (liga a IV-a) ocupa primul loc. ”Majoritatea jucătorilor sunt localnici, fii de mineri, ei înșiși lucrând la mina Lonea” (n-red. Chiar așa!?), preciza ziarul local. Antrenorul Vasile Lazăr (cel care promovase Lupeniul în divizia ”A” în 1959) avea câțiva jucători de marcă, printre care Furdui, Cornel Stoicoi, Kraibik Dima (portar), I. Petcu, Puiu Roman, I. Cristea, I. Moldovan, I. Sima sau golgeterul echipei Mârmea!
Minerii ”bat” … Minerii!
În primul meci de verificare susținut de prim-divizionara Minerul Lupeni (28 ianuarie 1962), adversarul de campionat regional Minerul Aninoasa este zdrobit cu scorul de 9-1 (4-1) în prezența a 1500 de spectatori!Lupeniul a jucat în formula: Mihalache (Kiss) – Stanciu, Vasiu (Coman), Dan II, Mihăiță – Szoke, Cucu – Comșa, Csergo (Olteanu), Mihaly, Cărare.
Pagină realizată de Genu TUȚU