Tabãrã nationalã de picturã „Copacul cu lalele”

Cei care au restaurat copacul cu lalele, unul dintre cele mai vechi si spectaculoase monumente vii din Valea Jiului, vor sã organizeze o tabãrã nationalã de picturã, special  pentru a pune în evidentã acest obiectiv.
Nu va fi singurul ce va intra în vizorul artistilor ce vin la noi în Valea Jiului, iar membrii Asociatiei Pro Aninoasa vorbesc despre promovarea zonei noastre, a turnului de apã din Dãrãnesti, sau a statiunilor de munte de aici. Pentru acest proiect s-au adresat Consiliului Judetean Hunedoara si asteaptã doar ok-ul. „Tabãra nationalã de picturã o vom denumi „Copacul cu lalele – 139 ani, simbol cultural turistic al Vãii Jiului”. Proiectul a fost depus pentru finantare nerambursabilã la Consiliul Judetean Hunedoara. Asociatia Pro Aninoasa, solicitã pentru proiect 15.000 lei, participarea noastrã fiind de 4.500 lei, în care intrã si voluntariatul si cei 10%”, spune Viorel Pascu,  vicepresedintele Asociatiei Pro Aninoasa.
În cererea de finantare, initiatorii proiectului au precizat cã scopul acestuia este „proiectarea, realizarea si promovarea patrimoniului cultural si turistic al Vãii Jiului ca o garantie a pãstrãrii traditiilor pentru generatiile viitoare. Prin acest proiect ne propunem sã implicãm scoala, societatea civilã si comunitãtile Vãii Jiului, în identificarea si cunoasterea valorilor culturale perene si potentialul identitãtii culturale – turistice”.
Initiatorii spun cã este un moment unic, la cei 139 de ani pe care îi împlineste acum  Copacului cu lalele, fiind momentul pentru o serie de evenimente adresate tuturor categoriilor sociale si grupelor de vârstã.
În cadrul Taberei de picturã, vor participa 12 pictori profesionisti (6 din tarã si 6 din Valea Jiului) care, în cele 5 zile de tabãrã programate, vor avea în lucru 2 teme:
1. Copacul cu lalele – 139 ani, simbol cultural – turistic al Vãii Jiului;
2. Valea Jiului – tinut de legendã a României.
Diana Mitrache