”Swim”- documentarul cu Avram Iancu- premiera la Hollywood

Pelicula a fãcut anul trecut turul României iar acum a avut si premiera mondialã. ”Swim” a rulat  sâmbãtã tocmai în capitala mondialã a filmului, la Hollywood. Documentarul ”Swim” îl are  în prim-plan pe polisportivul din Petrosani, Avram Iancu, cel care a reusit o premierã mondialã, respectiv sã înoate de la izvoarele Dunãrii si pânã la vãrsarea în Marea Neagrã fãrã  costum de neopren. Pelicula are o duratã de 60 de minute si prezintã aventurile sale pe cei 2860 de kilometri de  fluviu.
Documentarul a ajuns tocmai în SUA, la Hollywood, la festivalul mondial de film SEEfest. Pelicula a fost aleasã dintre alte numeroase productii internationale, iar la eveniment a participat realizatorul ei, regizorul Sabin Dorohoi.
Filmul documentar este subtitrat în englezã, foarte bine realizat, si prezintã toate peripetiile prin care bibliotecarul din Petrosani a trecut în cele 89 de zile de înot pe Dunãre. Pe peliculã sunt prinse o multime de situatii prin care a trecut Avram Iancu, de la vârtejurile care-l puteau frânge, capcanele de sub apã si pânã la situatiile de-a dreptul hazlii. ”În filmul documentar ”Swim” este surprinsã si pãtania din Germania, de care râd acum ori de câte ori îmi amintesc. Înotam în Dunãre si a întâlnit o familie de lebede. Eram pe partea de sus a Dunãrii iar masculul si femela erau însotiti de boboci. Era un tablou superb pânã când ”lebãdoiul”, masculul, cã nici nu stiu cum sã-i spun, m-a atacat. Nu stiu cum m-a perceput, peste, crocodil, om sau altceva si s-a luat dupã mine. În momentul în care scoteam capul din apã era pe mine, m-a dus asa câteva sute de metri. În film mai sunt si alte întâmplãri amuzante”, ne-a povestit polisportivul din Petrosani.
Maximilian Gânju