O groapă comună, asta a fost cândva Osuarul de la Paroșeni, iar cei care au cercetat istoria locului au considerat că este momentul ca, orice om ce trece pe aici să știe ce oameni au murit în război, în aceste locuri. Cu acest prilej, au fost dezvelite, în prezența autorităților locale și a senatorului Cristian Resmeriță, plăcile pe care scrie istoria locului.

 

Cripta de la Paroșeni a fost amenajată în 1935, de către membri ai organizației „Cultul Eroilor” și urmașii acestora sunt cei acre acum au completat locul cu inscripții edificative. Este un act de redare în comunitate a oamenilor care cândva au murit aici. Aici erau 120 de morminte ale unor soldați neidentificați, cel mai probabil, români. Apoi, în criptă au mai fost depuse osemintele a încă 430 de soldați, oameni morți pe munții din apropiere, prin Tulișa, Dealu Mare, Șiglău, Oboroca, Zănoaga, ori în alte locuri de pe lângă Lupeni sau Crivadia, Merișor sau Bănița.

Cripta a fost închisă în 18 noiembrie 1935, dar în martie, un an mai târziu, aici au fost depuse osemintele altor 87 de soldați, exhumați din munți. Așa că întreaga istorie a fost redată locului, prin cele două plăcuțe ce cuprind datele cu exactitate, culese din documentele vremii.

Reparăm și completă acest monument cu două plăci. Au fost până acum câțiva ani aceste plăci aici, dar au fost distruse, iar noi ne-am gândit ca astfel să îi ajutăm pe cei ce trec pe aici să se reculeagă. Este locul în care 637 de soldați din Primul Război Mondial, români, germani, austro-ungari, să înțeleagă ce s-a întâmplat aici, a spus Dorel Șchiopu, secretar executiv al Asociației Județene Cultul Eroilor Regina Maria.

În contextul actual european, cu un război la granițe, cei care cinstesc azi memoria eroilor ne-au spus că un pelerinaj în astfel de locuri ne dă puterea să învățăm din greșeli. „Bunul Dumneeu ne-a ajutat să fim astăzi împreună și întotdeauna, de Ziua Eroilor, soarele strălucește pe cer, iar spre finalul evenimentului se scurg câțiva stropi de ploaie. E o zi frumoasă în care am venit aici să comemorăm memoria lor”, a declarat și Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Pe placa așezată la căpătâiul eorilor scie acum că semnul aducerii aminte a fost înființat în 1927, iar aici știm, de acum, că dorm somnul de veci: 167 de români, 149 de germani, 110 austro-ungari și alții 211 oameni neindentificați.

Diana Mitrache