Sute de mii de lei a plãtit SNIM pentru taxa de exploatare a cãrbunelui

Sute de mii de lei a plãtit SNIM pentru taxa de exploatare a cãrbunelui de la Mina Petrila, dupã ce de aici s-a scos si ultima lopatã cu cãrbune.  Activitatea de productie  de la mina Petrila s-a oprit în octombrie 2015, însã potrivit legislatiei în vigoare, statul român a încasat taxa de exploatare si dupã aceastã perioadã. Câteva sute de mii de lei pe an a plãtit SNIM pentru aceastã taxã în cei trei ani de la închiderea unitãtii miniere. Acum au fost încheiate si lucrãrile de ecologizare a fostei unitãti miniere, iar conducãtorii Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului asteaptã emiterea unui act normativ prin care sã fie eliminatã licenta pentru exploatarea cãrbunelui.
“Trebuie dat un act normativ care sã spunã cã mina Petrila este închisã definitiv, iar apoi ANRM-ul va anula licenta si concesiunea perimetrului de exploatare, iar apoi nu se vor mai plãti taxe de exploatare, iar terenul va fi liber de sarcini  pentru a putea fi predat  comunitãtii locale”, a declarat Petre Drãgoescu, director tehnic în cadrul SNIMVJ.  În toatã aceastã perioadã de 3 ani, SNIMVJ a plãtit cãtre Agentia NAtionalã de Resurse Minerale sume importante  pentru taxa de exploatare.  De ce? Asa prevede legea,  chiar dacã nu se mai extrage cãrbune, taxa trebuie plãtitã pânã la anularea licentei.
“S-a plãtit taxa de exploatare. Este consistentã, câteva sute de mii de lei la nivelul unui an.  Se plãteste de cãtre posesorul licentei si trebuie plãtitã.  Asa prevede Legea Minelor”, a mai subliniat sursa citatã.  Mina Petrila va fi consideratã ca fiind închisã definitiv, abia dupã ce Guvernul va emite  actul normativ.
Monika BACIU

Un comentariu la „Sute de mii de lei a plãtit SNIM pentru taxa de exploatare a cãrbunelui

  • 10 mai 2018 la 20:25
    Permalink

    Sa se asfalteze drumul de centura al Petrilei !

Comentariile sunt închise.