Numărul cazurilor noi de HIV în județul Hunedoara a variat de la an la an, atingând un vârf de 7 cazuri în 2022. Numărul cumulativ al cazurilor seropozitive a înregistrat o creștere constantă de la 202 în 2017 la 215 în 2022.

În ceea ce privește cazurile de SIDA, acestea au fost relativ stabile, cu excepția anului 2019 când a fost înregistrat un singur caz nou. Numărul total de cazuri SIDA rămase în evidență a fost constant la 68 în perioada menționată. Este important să se continue eforturile de prevenire și tratare a infecției cu HIV în comunitate pentru a reduce impactul acestei boli.
În cadrul analizei evoluției cazurilor de HIV/SIDA în județul Hunedoara pe parcursul anilor 2017-2022, se pot observa tendințe semnificative. În anul 2017, au fost raportate 4 cazuri noi de HIV, contribuind la numărul cumulativ de 202 cazuri seropozitive. Numărul cazurilor de SIDA a rămas constant la 71.
Anul 2018 a fost marcat de absența cazurilor noi de HIV, iar numărul total al cazurilor SIDA a scăzut ușor la 68. În 2019, s-a înregistrat o creștere modestă, cu 3 cazuri noi de HIV și un nou caz de SIDA, menținându-se totuși un număr constant de 68 cazuri SIDA.
În 2020, a fost raportat un singur caz nou de HIV, iar numărul total al cazurilor SIDA a rămas stabil. Anul 2021 a fost marcat de absența cazurilor noi de HIV, menținându-se aceeași cifră pentru cazurile SIDA.
În contrast, anul 2022 a adus o schimbare semnificativă, cu 7 cazuri noi de HIV, ceea ce a contribuit la un număr cumulativ de 215 cazuri seropo-zitive. Cu toate acestea, numărul total al cazurilor SIDA a rămas la 68.
Este esențial să se analizeze aceste date în contextul politicilor de prevenire și tratament al infecției cu HIV/SIDA, pentru a identifica posibilele cauze ale variațiilor și a implementa măsuri eficiente în gestionarea și reducerea impactului acestei boli în comunitatea locală.
Monika BACIU