Sunt bani pentru ca râurile sã nu mai producã inundatii

Douã cursuri de ape, care au provocat inundatii, atunci când ploile au fost torentiale, primesc bani si vor fi consolidate. Sunt zone în care se pune problema consolidãrii malurilor si licitatiile sunt pe punctul de a porni.
„Am gãsit douã puncte critice, unde au avut loc inundatii. Este vorba despre Braia, în Lupeni si pe jiul de Est în Petrila, undeva la Cimpa. Am prevãzut în acest an douã lucrãri în aceste douã puncte si vorbim despre consolidãri de maluri, cu ziduri de sprijin, lucrãri care se vor scoate la licitatie în perioada urmãtoare si au finalitatea în 2019”, a spus Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
De altfel, si ministru Apelor si Pãdurilor a spus, la Deva cã sunt bani pentru astfel de activitãti si cã odatã realizate, pericolul inundatiilor va fi total eliminat.
„Avem douã puncte critice pe care le vom finaliza anul acesta, respectiv consolidarea malului drept, Râul Jiul de Est zona Petrila Cimpa, amonte de Jiul de Este în Hunedoara. Valoarea alocatã în 2019, este de 750 de mii de lei, din care vom consolida 120 de m. Amenajarea pârâului Braia în Lupeni, amonte de DN 66 A, valoarea alocatã în acest an este 650 de mii de lei. Vom consolida 130 m liniari de mal, termen final 2019. Avem o investitie care este finantatã din bani europeni  prin POIM , denumit Amenajarea complexã a râurilor Jiul de Est si Vest, în vederea apãrãrii împotriva inindatiilor a localitãtilor riverane”, a spus ministrul Apelor si Pãdurilor, Ioan Denes. Astfel de investiti au mai avut loc în municipiul Petrosani, spre exemplu, acolo unde s-a consolidat cursul unui pârâu care inunda mereu, la ploi mai însemnate cantitativ, Cartierul Aeroport.
„Am avut anul trecut lucrãri pe Pârâul Maleia, în douã puncte critice. Am avut, de asemena, la Braia, apoi în zona Mierleasa în Lupeni, puncte care au fost consolidate si, în eventualitatea unor precipitatii abundente, nu sunt probleme”, a mai spus Sorin Corici. Astfel de lucrãri sunt necesare, spun specialistii, care acum cautã sã decolmateze toate albiile pâraielor din zonele de munte, dupã ce topirea zãpezilor a antrenat aluviuni ce au ridicat mult nivelul solului.
Diana Mitrache

5 comentarii la „Sunt bani pentru ca râurile sã nu mai producã inundatii

 • 1 aprilie 2019 la 19:11
  Permalink

  Astfel de lucrari sunt inutile si ilegale. Tovarasii de la Apele Romanear trebui sa-si citeasca legislatia specifica, nu sa se gandeasca doar cum sa deturneze banii spre firmele de partid, cu pretexte care mutileaza oribil, ireversibil, natura.

 • 1 aprilie 2019 la 19:44
  Permalink

  acum inainte de alegeri curge lapte si miere pe jiu

 • 1 aprilie 2019 la 19:57
  Permalink

  la pod la preparatie coroiesti stau o familie de romii, nu au weceu, fura apa de la teava de caLDURA uzina paroseni, arunca gunoaile pe zona verde, aduna gunoaie din contaiere,toate aceste gunoaie sant luate de vant si ape cand ploua si infuda canalizarea ,si polueaza apa jiului,,, acest individ spune ca e neam cu primarul din vulcan ,ca de mai multe ori a venit cei de la salubrizare si a incarcat masini intregi de gunoaie ,si individu nu a patit nimica,

 • 1 aprilie 2019 la 21:41
  Permalink

  Valter (paznic) , cel ce scrii sub mai multe nume , urmarestel cand isi face nevoile in Jiu si roagal tu sa nu mai faca si sa nu mai fure , … , prostovan ce esti .

 • 2 aprilie 2019 la 22:30
  Permalink

  vati batut joc de maleea ati taiat copacii si acum pleaca malurile

Comentariile sunt închise.