Studii peste hotare si schimburi Erasmus+

 

Studentii de la Petrosani au plecat, an de an în schimburi Erasmus, iar asta le-a adus un plus în activitatea de practicã, dar si în cea de cercetare si studiu. Sunt tineri, multi  dintre ei veniti chiar din Republica Moldova, care au simtit gustul acestor schimburi de experiente si care  sunt gata oricând sã  profite de un astfel de program.
„Am fost în Valencia si a fost o experientã minunatã. La început a fost greu, pentru cã nu stiam limba spaniolã, dar dupã ce am învãtat limba, am cunoscut oameni foarte frumosi si  cred cã mã voi întoarce, pentru cã mi-a plãcut foarte mult. Si recomand tuturor sã încerce si sã îsi lãrgeascã orizonturile de cunoastere”, a spus Mariana, o studentã care vine la Universitatea din Petrosani din Republica Moldova.
Proiectele Erasmus sunt extrem de bine privite în mediul academic de la Petrosani, iar studentii care participã devin parte integrantã a comunitãtilor de acolo. Universitatea din Petrosani are o vastã experientã deja si profesorii care coordoneazã acest proiecte spun cã toti vin încântati de acolo si cã de acolo vin studenti la fel de încântati, în campusul nostru. Si asta, pentru cã, pe fiecare proiect primesc lunar cam 750 de euro, învatã lucruri noi si se deprind cu lucrul în echipã.
„Pot sã dobândeascã experientã, atât profesionalã, cât si în ceea ce priveste schimburile de studii. Universitatea are parteneriate cu peste 30 de universitãti din  toatã Europa, unde studentii nostri pot efectua aceste stadii de mobilitate de studiu, care înseamnã un semestru, pânã la un an de zile, pe care îl petrec acolo. Si noi, la rândul nostru, primim studenti. Sunt aici 10 spanioli, care vor petrece timpul la noi pânã în luna iunie, pentru cã studiazã la Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electricã, diverse discipline. Avem solicitãri din Spania, din Turcia, de unde vor veni aici la toamnã noi studenti”, a spus lector univ dr Oana Rãvas, directorul Erasmus din Universitatea din Petrosani.

Dupã o astfel de experientã,  nimic nu mai este la fel. Studentii vã altfel lumea si realizeazã cã universitatea si studiile nu sunt doar pentru locul în care ei îsi desfãsoarã acum viata si cã experienta Erasmus este cea mai mare realizare a studentiei.  Tocmai de aceea, studentii de la Petrosani au aflat acum ce oportunitãti au, ei fiind încurajati sã aplice pentru astfel de burse. „Am lansat pentru anul 2019 – 2020 programul Erasmus + pentru studenti si cadre didactice. Le explicãm studentilor ce avantaje au dacã îsi depun dosarele ca sã devinã studenti Erasmus.  Sperãm sã fie multi studenti care sã acceseze acest proiect si sã participe la inclusiv la cursuri pe care sã le promoveze acolo prin examene si noi sã le echivalãm în anul când se întorc aici. Anual, cam  80 de studenti merg în program si anul acesta sperãm sã avem aproximativ 100 de studenti”, a spus si prof univ dr habil ing Sorin Radu, rector la Universitatea Petrosani.
Si la Petrosani ajung si profesori din universitãtile partenere. Profesorul Wagner este un exemplu de care studentii nostri au aflat la prezentarea denumitã generic Hello Erasmus +  si care ne-a vorbit despre importanta acestor tipuri de proiecte. „De douã zile, noi avem deja doi studenti din Petrosani care au ajuns la Belfort si de 5 ani vin cam 10 – 15 studenti care au fãcut stagii de douã, trei luni la noi în universitate. Si noi trimitem în România studenti pentru stagii de douã luni, în diverse universitãti din România ”, a spus prof. univ. Jean-Jacques WAGNER, de la Universitatea  Franche-Comté Franta, împuternicit al Rectorului Academiilor din regiunea Franche-Comté.
Studentii de la Petrosani au aflat cã pot studia, ori pot merge în practicã într-o tarã din Uniunea Europeanã si mai apoi, pentru cã universitãtile de acolo au parteneriate cu diverse firme de prestigiu din lume, pot încheia  contracte de parteneriat, dupã absolvirea studiilor. Universitatea din Petrosani inclusã într-o asociatie cu 70 de universitãti Universitatea din Petrosani va fi inclusã într-o asociatie care cuprinde 70 de universitãti din întreaga tarã. 19 sunt numai din România. Conducerea Universitãtii Petrosani a fost la Viena acolo unde a participat la Institutul Dunãrii, la o reuniune.
„Noi dorim sã fim a 20-a universitate care aderã la aceastã asociatie a universitãtilor europene si, probabil, vom fi primiti odatã cu conferinta  anualã care va avea loc în luna noiembrie, la Univeristatea Politehnicã din Bucuresti. Tot atunci vor fi primite, în aceastã structurã, Universitatea din Ulm-Germania si Universitatea Tehnicã din Cluj-Napoca. Este important, fiindcã vom putea participa la toate  conferintele legate de problemele Dunãrii si de devoltarea activitãtii de-a lungul acestui fluviu, de asemenea, vom lua  parte si la proiecte  inter-universitare”, a apus rectorul Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
La sfârsitul acestui an va avea loc conferinta anualã. Aceasta va avea loc la Universitatea Politehnicã Bucuresti.
Diana Mitrache
Cosmin BACIU