Pentru cã sunt peste 300 de tineri basarabeni în Universitatea de la Petrosani, conducerea scolii superioare a tinut neapãrat sã le arate acestora care le sunt drepturile în acest loc.
Nu prea stiau nici ei ce pot face aici, când trebuie sã îsi reînnoiascã actele, ori cum sã facã sã nu fie exploatati prin muncã. Întâlnirea a fost mediatã de conducerea Universitãtii din Petrosani, care a chemat aici organele competente.
„Am permanentizat întâlnirile dintre studentii basarabeni si reprezentantii ITM si ai Politiei de Emigrãri, care le-au prezentat, pe de o parte, posibilitãtile de a se angaja, în perioada în care fac studiile aici, part-time, sau pe vacante, dar li  s-au prezentat si riscurile la care pot fi expusi atunci când nu respectã legislatia româneascã în ceea ce priveste sistemul de angajare. Li s-au dat si exemple de bune practici în ceea ce înseamnã sederea lor în România”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani. Studentii stiau sau nu ce au de fãcut, iar o  astfel de întâlnire li s-a pãrut tuturor interesantã.
„Este diferit de Republica Moldova totul si am aflat multe noutãti pe care nu le stiam. Am aflat cã avem dreptul sã lucrãm doar 4 ore, cât suntem studenti si  trebuie sã avem mai mult timp pentru studii”, a spus Constantin Botezatu, student basarabean, iar colega sa Gabriela Recean, a completat ideea: „A fost aceastã campanie de informare, ca sã ne explice toate drepturile noastre ca cetãteni din strãinãtate, dar cu permise de sedere în România si m-am gândit la riscuri. Dar, atât timp cât esti informat si ai alãturi persoane care te sprijinã, spun cã nu sunt asa mari riscuri”. Studentii basarabeni au aflat si cam cât pot ei sã munceascã legal, dar si ce riscã dacã nu tin cont de lege. În plus, au aflat si despre riscurile de a nu fi plãtiti, sau de a li se oferi joburi mai putin onorabile.  „În urma încãlcãrii limitei de lucru de 4 ore, angajatorul riscã amenda de 20.000 de lei si în defavoarea noastrã este expulzarea din tarã si deja interdictia de a mai învãta. M-am gândit sã lucrez, dar dupã cum mi se pare, va fi greu sã îmi gãsesc un angajator, care ar fi de acord cu programul de 4 ore”, a spus Vlad Stratan, student basarabean. Fetele sunt ;i mai prudente si se gândesc chiar mai departe, fiind prudente atunci când acceptã sã lucreze. „În primul rând, înainte sã accept un job, m-as informa care sunt detaliile si, dacã îmi convin, as accepta acest job”, a precizat Alisa Tepordei, studentã basarabeancã la Universitatea din Petrosani.  Astfel de întâlniri cu cei care sã le prezinte ce le oferã legislatia în România au ca scop tocmai constientizarea riscurilor existente si pe piata muncii si în viata de zi cu zi. Totul a  venit dupã ce, în anii anteriori, au fost studenti care nu prea stiau cât au dreptul de sedere si când sã îsi reînnoiascã vizele, iar acum, aceste lucruri le-au fost  prelucrate de exact cei care îi vor verifica.
Diana Mitrache