Administratia din Vulcan a convocat cetãtenii din oras, dar  si oamenii de afaceri, la o întâlnire, în urma cãreia sã elaboreze un proiect de dezvoltare. Acesta se numeste generic „Acum pentru viitorul Vulcanului”, dar nu a avut o participare masivã. Au venit câtiva reprezentanti ai mediului de afaceri, ai unor ONG-uri, ca si cei ai comunitãtilor ce sunt vizate, fiecare cu ideile lui.

Primarul Gheorghe Ile, însã, le-a atras atentia tuturor, cã doar dacã se implicã activ, pot avea pretentii pe viitor si le-a explicat în ce constã acest proiect. „Vulcanul îsi propune un proiect diversificat, atât pentru proiecte în domeniul administratiei, cât si a micilor întreprinzãtori. Ca sã putem obtine fonduri europene, trebuie sã realizãm, înainte, aceastã strategie, în care sã cuprindem tot ce dorim noi la Vulcan. Am împãrtit orasul în 5 zone, marginalizate si anume: Cartierul Micro 3 B, Cartierul Vechi, Cartierul Colonia de Jos, Cartierul Crividia si zona Morisoara. Este foarte important sã ne focalizãm pe aceste zone si sã cuprindem în programul nostru partea de administratie”, a explicat, în deschiderea sesiunii de informare, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Proiectul este finantat din fonduri europene si primãria are o contributie micã, parteneri în acest proiect fiind un ONG si un institut din Timisoara.  „Am avut nevoie de doi parteneri, este vorba de firma Interlog Com SRL din Brad si de o asociatie, un ONG – Institutul Intercultural Timisoara. Proiectul a fost scris în noiembrie anul trecut si în august am semnat contractul. Valoarea proiectului este de 220.000 de lei, din care administratia localã dã undeva la 1.800 de lei. Banii sunt pentru întocmirea strategiei de dezvoltare localã, dar se cere pentru cele 5 zone marginalizate o strategie concretã si cei de la Ministerul Dezvoltãrii spun sã facem o consultare a populatiei din aceste zone”, a precizat Monica Munteanu, responsabil cu implementarea proiectelor din Primãria Vulcan. Oamenii au venit si au primit lãmuriri de la cei care vor gestiona proiectul ca Grup de Actiune Localã (GAL), care au venit cu sugestii pe diverse teme.  „Noi suntem aici sã îi ajutãm, dar greutatea va cãdea pe umerii lor. Sunt proiecte de dezvoltare pe orizontalã, care, pe lângã cã implicã toatã comunitatea, sunt extrem de  ambitioase. Adicã, la sfârsitul implementãrii etapelor, trebuie sã se vadã ceva în acele comunitãti. De aceea este foarte important sã sprijinim primãria, altfel nu va face nimic”, a adãugat Simona Cojocãrescu, reprezentant al Interlog Com SRL  Brad. „Vulcanul are ocazia sã fie în primul esalon de orase care realizeazã astfel de actiuni. Noi avem o experientã îndelungatã de lucru în comunitãtile dezavantajate si, în special, în cele de rromi, pentru cã se stie clar si la fel e si la Vulcan, proportia celor de etnie rromã este extrem de ridicatã în comunitãtile marginalizate si am vãzut o evolutie în timp a acestora. Dacã în anii 90, institutiile publice spuneau cã nu e nimic de fãcut, dupã aceste programe. Aici suntem într-o situatie în care existã un proces care presupune participarea la luarea deciziilor, atât a reprezentantilor celor din administratia localã, cât si a reprezentantilor membrilor comunitãtilor. Asteptãm câteva milioane de euro pentru Vulcan, ca sã compensãm decalajul ce existã în aceste comunitãti”, a adãugat si Cãlin Rus, director Institutului Intercultural Timisoara. Primãria va face parteneriat cu acest Grup de Actiune  Localã si va gândi, în urmãtoarele 6 luni, strategia de dezvoltare. Apoi, timp de 5 ani, vor fi implementate proiecte finantate din bani europeni, sumele fiind  de pânã la 7 milioane de euro.

Diana Mitrache