Mii de oameni au venit la Straja, în Valea Jiului sã învete sã schieze, iar cei mai multi dintre turistii care petrec aici zile în sir pe pârtie sunt copii, care vin în taberele special gândite pentru ei.
Si acum sunt aproape 1.000 de copii, în ultimele zile de vacantã si, unii dintre ei vin de mai multi ani, pentru cã aici au învãtat sã schieze. „Din Arad sunt  si vin  a treia oarã în tabãrã la Straja. Este foarte frumos. Am venit doar iarna aici si am schiat foarte mult alãturi de monitori excelenti si vin aici a treia oarã, alãturi de profesoara mea de limba englezã si eu am învãtat sã schiez aici, la Straja”, mi-a spus o fetitã care, pe pârtie, se deosebea de restul, asa cum sunt toti cei din tabere, fiindcã poartã peste echipamentul complet numere de identificare. ”Eu sunt tot din Arad si am venit aici cu tabãra.  Nu e prima oarã, cã am fost si anul trecut. Eu schiez de trei ani, dar aici am învãtat cel mai bine. Straja mi se pare foarte frumoasã si pârtiile sunt foarte frumoase.
Ne-am jucat, ne-am dat cu sania, am dansat si am fãcut poze multe”, a spus o altã fetitã, iar mai multi bãieti au promis cã revin si la anul.
De altfel, copiii veniti aici în tabere la Straja, pe lângã faptul cã au parte de lectii de schi dupã care devin schiori veritabili, sunt prinsi în tot felul de activitãti distractive. Sunt sute de copii si toti revin cu plãcere aici. „În acest moment, în tabere la Straja sunt aproximativ 1.000 de copii. La noi sunt acum 200 de copii, care, în fiecare zi, schiazã trei ore de dimineatã si douã ore dupã-amiaza. Seara  facem activitãti distractive. Am fost recent într-o drumetie nocturnã la Crucea Eroilor, am fãcut poze si ne-am bãtut cu zãpadã. Este zãpadã, avem si zãpadã artificialã si avem pe toate pârtiile, asa cã nu ne lipseste absolut nimic”, a spus Marius Fodoran, organizatorul uneia dintre taberele de la Straja.
Toate cabanele sunt pline la capacitate maximã, iar ultimele zile de vacantã sunt petrecute de copii pe pârtie si derdelus, la Straja. Cabanierii sunt cei care ne spun cã nu mai au practic locuri libere.
„Noi suntem cabanieri, dar de la 1 decembrie avem foarte multi turisti. E plin pânã la finele lunii februarie. Acum sunt turisti veniti din Cluj, Bucuresti, Constanta, Brãila, Târgu Jiu”, a spus una dintre proprietarii de cabane din Straja.
Si pârtiile sunt mereu întretinute, iar cei care se ocupã de administrarea statiunii spun cã totul este pregãtit pentru schiori.  „Aproape toatã pârtiile sunt acum practicabile, mai putin cea de sub gondolã, care acum este pregãtitã si o înzãpezim cu tunurile de zãpadã. Sperãm ca, în urmãtoarele zile, sã functioneze si cea de sub telegondolã. Cea mai usoarã este cea de la Platoul Soarelui, dar si cea de pe prima portiune a celei denumitã Sfântu Gheorghe, sub gondolã si, cea mai dificilã este pârtia Lupului”, a explicat Alin Pãrãu, administratorul pârtiilor.
Taberele din Straja sunt renumite în toatã tara, pentru cã aici, mai multi monitori antrenati sunt gata sã învete sã alunece la vale cu schiurile. Si se pare cã si reusesc de vreme ce cabanele sunt pline, pârtiile de asemenea si vacantele la Straja devin de vis.
Diana Mitrache