Statul se judeca cu statul pentru padurile …statului!

A proximativ 30 de hectare de padure din Masivul Parang sunt disputate in instanta de Primaria Petrosani si Romsilva.

Practic, municipalitatea din Petrosani a dat in judecata administratorul padurilor statului, respectiv Romsilva, pe motiv ca acesta refuza sa le puna la  dispozitie terenul in cauza.

Cele 30 de hectare de teren sunt necesare pentru amenajarea telescaunului TS4, cuprins in amplul proiect de dezvoltare a domeniului schiabil din Parang, finantat din fonduri guvernamentale. Edilii din Petrosani spun ca, in baza prevederilor legale, cei de la Romsilva ar trebui sa le dea  cu titlu gratuit cele 30 de hectare de teren, insa acestia cer alt teren la schimb si in conditiile lor. Este deja o practica, pentru ca in alte localitati, unde s-au

implementat proiecte similare, Romsilva a primit teren la shimb in padurile administrate de municipalitati, dar cei de la Petrosani spun ca nu au cum sa satisfaca aceasta cerere.

„Ceea ce vor ei nu este pe lege, asa ca ne judecam cu ei”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Telescaunul TS 4 ar urma sa plece din zona Maleia, dupa statia de pompe, si ar urca pana sus, in munte, unde se  amenajeaza partii de schi.

In Parang, la finalul proiectului care se implemenetaza, ar trebui sa fie cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, care se va intinde pe o suprafata de 150 hectare si va avea 17 partii. De asemenea, pentru acces, intre Petrosani si statiunea montana Parang este prevazut sa fie  amenajata si o telegondola.

 Carmen Cosman