Staţia de epurare a apelor, afectată de inundaţii

Staţia prin care apele menajere trec, iar mai apoi sunt deversate în emisar, a fost afectată serios de inundaţiile recente din Valea Jiului.
Potrivit celor de la operatorul de apă şi canalizare, întreg sistemul de curăţare a apelor a avut atunci de suferit şi s-a lucrat non-stop la restabilirea parametrilor, pentru că toată apa menajeră care venea în staţia de tratare era cu aluviuni.
„Pe partea de epurare a fost afectată şi staţia de la Dănuţoni. În momentul de faţă funcţionăm cu treapta mecanică şi cu partea biologică, deci am reuşit să fim în parametri şi cu partea de epurare”, a spus Cristian Ionică, manager SCApa Serv Valea Jiului.
Apa Serv a avut, pe partea de vest a Văii Jiului, nu mai puţin de 12 puncte în care a  amenajările şi staţiile au fost fie luate de ape, fie distruse parţial, fie nefuncţionale. Prefectul judeţului Hunedoara a precizat că toate aceste pagube vor fi şi ele evaluate şi apoi vor veni despăgubiri de la Guvernul României.

Numai conducta magistrală care a fost smulsă de viitură între Valea de Peşti şi Valea de Brazi costă 30.000 de euro şi specialiştii de la ape spun că o vor putea repune în funcţiune abia într-o lună de zile. „Sunt  nişte componente speciale de cuplare a conductei vechi la conducta  pe care o vom monta noi. Sunt făcute pe comandă şi noi am făcut deja demersurile pentru achiziţionarea lor. Dar nu sunt piese uzuale, ca producătorii să le aibă pe stoc. Până atunci, facem, însă, lucrările pregătitoare”, a mai  precizat Cristian Ionică.  Inundaţiile din Valea Jiului sunt unele istorice, iar debitele înregistrate în urma fenomenelor meteo au fost uriaşe. Operatorul de apă a avut de suferit enorm, iar ca atare, toţi abonaţii din vestul  Văii Jiului, ca şi cei din Petroşani sud, respectiv Cartierul Aeroport, au rămas o vreme fără apă potabilă.
Diana Mitrache