Sporul de pericol ii tine pe mineri la suprafata

Ample miscari de protest sunt asteptate, astazi, in Valea Jiului dupa ce vineri dimineata sute de mineri de la Lonea si Paroseni au refuzat sa intre in sut. Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nici acum nu au primit sporul de periculozitate majorat, asa cum li s-a promis la precedenta miscare de protest.

Minerii au rabufnit dupa ce au vazut câti bani le-au intrat pe carurile de salarii si au constatat ca sporul de periculozitate nu a fost majorat. Sute de mineri de la Lonea si Paroseni  au refuzat, timp de mai bine de doua ore sa intre la schimbul I, pentru ca au fost mintiti. De astazi protestele s-ar putea relua, pentru ca oamenii nu mai vor sa coboare in subteran si ameninta cu greva.

„De luni, noi nu vrem sa mai intram in subteran, pentru ca am fost mintiti. Consideram ca, din punctul nostru de vedere, am facut totul legal. Contractul de munca a  fost semnat, dar tot timpul am fost mintiti. Cei care trebuie sa ne rezolve problemele, sa ni le rezolve. Noua ne-a ajuns si nu mai dam inapoi. De luni, noi, EM Lonea, nu mai intram in subteran, pentru ca nu ni se respecta drepturile”, a declarat unul dintre minerii nemultumiti, sustinut de ortacii lui.

Majorarea sporului de periculozitate, s-a convenit, de fapt, cu Ministerul Economiei inca din luna ianuarie, când s-a semnat un protocol in acest sens, intre sindicate si patronat. In plus, exista o hotarâre de Guvern de pe vremea Guvernului Petre Roman, care prevede ca sporul de pericol in minerit este echivalent cu salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie a crescut la 700 de lei, dar sporul minerilor a ramas la valoarea de 600 de lei.

Minerii de la Lonea au indemnat la unitate, pentru ca toti angajatii sunt in aceeasi situatie, iar luni este posibil ca in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani sa se adune ortacii de la mai multe mine din Valea Jiului.

Carmen Cosman

5 comentarii la „Sporul de pericol ii tine pe mineri la suprafata

 • 4 martie 2012 la 20:31
  Permalink

  acum ar trebui sa mearga minerii la sindicatul muntele si sa-i bage pe gat protocolul cu care se lauda marele bebe nica in fata cnh cand au venit minerii in fata cnh .cata prosteala pe fata ,se gandea ca pana vor afla minerii adevarul el v-a ajunge mare director la lupeni ,pe langa ca nu are pregatirea necesara nu are nici macar fata de asa ceva.

 • 5 martie 2012 la 05:32
  Permalink

  Daca nu intervine in rezolvarea majorari salarilor si a pretului huilei (Gligor,Ridzi,…)vom merge cu trenul la Bucuresti sa dam jos olteni gorjeni din ministere (Sorin Gaman,….)si prieteni lor Gheorghe Gherghina secretarul de stat de la Ministerul Finantelor,ei sunt intelesi intre ei (ma daca trece de mine nu lasa sa treaca de tine).

 • 5 martie 2012 la 07:46
  Permalink

  bovina,iar ai aparut?

 • 5 martie 2012 la 17:02
  Permalink

  ACUM E MOMENTUL CA MINERII SA SCAPE DE TIRLA DE PUTUROSI DIN CNH DE ZAMFIR SI NICOLESCUU CARE SINT PUSI PE CAPATUIALA SI SE POARTA DE PARCA AR FI PE MOSIA LOR….DE DOAMNELE PUTRED DE BOGATE DRAGULESCU SI POPESCU DE MARELE SPECIALIST DRAGOIESCU,DE BIRCHI SI CORUL DE BOCITOARE NUMAI CU PILE SI RELATII…..UITATI VA LA ORA 3 SA VEDETI CITE PIPITE IES PE POARTA

 • 5 martie 2012 la 17:03
  Permalink

  PS …SA NU UITAM DE SEFA DE LA ONIX PLATITA CA UN MINER DE FRONT

Comentariile sunt închise.