După un sezon, 1970-71, în campionatul judeţean, revine în Divizia „B” începând cu sezonul 1971-72 (victorie la baraj, 18-17 cu Tractorul Braşov), cu antrenorul Ieronim Ceacu şi cu o echipă cu Loy (portar), Bocănici, Lupu, Orbulescu, Szemes, Sandu Maister, Gliga, Popovici, Rovinaru sau Floca.
Echipa din Petroşani reuşeşte un excelent sezon 1973-74 la nivelul Diviziei „B”, locul 2 în seria a 2-a, la lotul de mai sus adăugându-se Marincan, Voicescu, Bercea, Bora, Mastici, Fleţan, Sebestyen, Fancsaly, Mazilu sau Teodorescu.
Ştiinţa Petroşani devine o puternică echipă la nivelul Diviziei „B” făcând cinste sportului universitar alături de baschet sau fotbal. Campionatul 1973-74 a fost unul din cele mai bune din istorie, Ştiinţa fiind învinsă în retur doar de CSM Reşiţa şi Nitramonia Făgăraş.
Sezonul 1974-75 este atacat de antrenorul Ieronim Ceacu, cu câteva noutăţi în lot, T.Pall, I.Ungureanu, D.Tântu, Gh.Zudor sau Sergiu Poliopol, alături de mai vechii Zarcula, Marincan, Florea, Orbulescu, Ciora sau Cernăzeanu.
În sezonul 1978-79, sub numele „Utilajul-Ştiinţa”, cu antrenorii Ioan Polifronie – Sandu Mileti la timonă (după retragerea profesorului Ieronim Ceacu) echipa ocupă locul 4 în Divizia „B” cu I.Câmpeanu, Kiss, Mioneci, Gr. Vesa, T.Pall, Tureschi, Kurta (portar), Ungureanu, Kraibic, F.Sebeşi, A.Tănasă, M.Micsai, A. Bencovici, M.Gheciu, Vameşu, Codreanu.
Anii ’80 i-au adus la rampă pe DoruToader, Iosif Barany, Ion Ungureanu, Mihai Bamfy sau portarii Ion Feier ,Ion Kurta sau Petre Popescu.
În campionatul 1981-82, Utilajul-Ştiinţa Petroşani are un sezon bun, clasânduse pe locul 4 la finalul turului Diviziei „B” cu antrenorul Ieronim Ceacu(revenit la echipa) şi o formulă de echipă cu Curta, Feier (portar), M. Kiss, Gheciu, Bencovici, I.Câmpeanu, Gliga, Barany sau Fane Sucmănaru în formulă.
Un retur mai slab duce echipa pe locul 7, dar important este că rămâne în divizia secundă.
Echipa va retrograda la finalul sezonului 1983-84, dar revine după numai un an în Divizia „B”, în urma unui turneu de baraj (24-26 mai 1985) la Sibiu, „UtilajulŞtiinţa” reuşind trei victorii din trei partide: 25-14 cu OLTCIT Craiova, 21-20 cu Armătura Cluj şi 23-18 cu C.S.M.Reşiţa. A fost victoria unei generaţii coordonate de antrenorul-jucător Ioan Gliga, cu o echipă din care făceau parte Petre Popescu (portar), Andrei Szemes, Marian Gheciu, Doru Drăgan, Vasile Stupariu, Mircea Stănescu, Cristi Cazan, Const. Gavrilă, Gabi Grigore, Sig. Dani sau Dan Antohe.
Va juca în sezonul 1985-86 în Divizia „B” după care din nou în campionatul judeţean, începând cu toamna lui 1986, sub conducerea antrenorului Ioan Vrabie, cu o echipă în care jucau Gheciu, Stuparu, Drăgan, Dicu sau portarul Ciucaş, apoi Cristi Cazan, Bălăşescu, Gică Enea si Beldiman, Dan Pârvănescu, Miclăuș.
La sfârșitul sezonului 1988-1989, va retrograda din nou dar în urma reorganizării sistemului competițional după Revoluție, va participa la calificarea pentru Divizia “B”, în vara lui 1990, urmând a mai juca un sezon în eșalonul secund, 1990- 1991. Antrenorii Ioan Chira și Gheorghe Crâsnic vor folosi în acea perioadă un lot ce îi va cuprinde pe Josan, Ciucaș (portari), Măran, Cr. Groza, Dan Petrache, Vasile Segărceanu, Alin Cazan, Constantin Gavrilă, Cristi Ropan, Nyulas, Pera, V. Stupariu, Maioreanu sau Medișan.
La sfârșitul sezonului 1988-1989, va retrograda din nou dar în urma reorganizării sistemului competițional după Revoluție, va participa la calificarea pentru Divizia “B”, în vara lui 1990, urmând a mai juca un sezon în eșalonul secund, 1990-1991. Antrenorii Ioan Chira și Gheorghe Crâsnic vor folosi în acea perioadă un lot ce îi va cuprinde pe Josan, Ciucaș (portari), Măran, Cr. Groza, Dan Petrache, Vasile Segărceanu, Alin Cazan, Constantin Gavrilă, Cristi Ropan, Nyulas, Pera, V. Stupariu, Maioreanu sau Medișan.
GENU TUȚU