Spitalul de urgentã din Petrosani pregãtit pentru pacientii muscati de vipere

În farmacia Spitalului de Urgentã Petrosani existã ser antiviperin si se medicii pot interveni în cazul aparitiei pacientilor muscati.  Conducerea Spitalului de Urgentã Petrosani si-a luat mãsuri pentru a putea interveni la potentiale cazuri de pacienti muscati de viperã, iar managerul unitãtii spune cã sunt si solutii alternative în caz de nevoie.

Potrivit medicului Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgentã Petrosani, a existat o perioadã în care vaccinul necesar a lipsit din cauzã cã ”au avut grijã unii si altii sã nu fie pe piata româneascã, dar s-a rezolvat situatia si pânã acum, când au fost probleme am avut”.  În anii trecuti au ajuns mai multi pacienti la UPU Petrosani cu muscãturi de viperã sau de alte reptile. Principalele victime sunt turistii care cutreierã muntii dar si culegãtorii de fructe de pãdure sau ciuperci.

Un punct ”fierbinte” este Defileul Jiului, unde viperele ajung des în refugiile de pe DN66 si pot ataca. Din acest motiv, în mai multe zone sunt inscriptii cu mesajul de avertizare „Atentie Vipere!” Hunedoara. Începând de ieri, Salvamont România – Dispeceratul National Salvamont a demarat o campanie de informare a turistilor cu privire la mãsurile ce trebuie luate dacã sunt muscati de vipere si unde existã probabilitate foarte mare de a fi întâlnite reptilele veninoase. Serul antiviperin pentru a trata eventualele cazuri de muscãturã de viperã –  se asigurã de unitãtile sanitare cu paturi din judetul Hunedoara.

Maximilian Gânju