Vicepresedintele Comisiei de Sãnãtate din Camera Deputatilor, Emanuel Ungureanu, solicitã ministrului Sãnãtãtii, Sorina Pintea, sã declanseze o anchetã la Spitalele de Urgentã Petrosani si Deva.  În urmã cu câteva sãptãmâni, parlamentarul a fãcut mai multe vizite inopinate la cele douã unitãti medicale, iar din imaginile postate pe retelele de socializare reiese care este realitatea necosmetizatã a  sistemului medical românesc.
În acest context, parlamentarul cere declansarea unor anchete atât la cele douã unitãti medicale, cât si la Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara.
“Ca deputat si membru în Comisia de Sãnãtate din Camera Deputatilor nu am atributii de control al spitalelor din România, dar am datoria legalã si moralã sã verific cu proprii ochi modul în care sunt îngrijiti pacientii din unitãtile sanitare care sunt în subordinea Ministerului Sãnãtãtii, a autoritãtilor locale sau a celor judetene. Asa cum v-am relatat public cu ocazia dezbaterilor bugetului Ministerului Sãnãtãtii din anul 2019, în spitalele din Deva si Petrosani, chiar în perioada de vârf a epidemiei de gripã, în mai multe grupuri sanitare lipsea cu desãvârsire: sãpunul lichid, dezinfectantul de mâini, hârtia igienicã, colacul de la WC si în douã din trei bãi nu functiona  nicio sursã de luminã”, aratã parlamentarul.
La Spitalul de Urgentã din Petrosani mizeria era la ea acasã. Cel putin asta sustine si prezintã în clipuri, vicepresedintele Comisiei de Sãnãtate din Camera Deputatilor.
“La Spitalul de Urgentã din Petrosani am identificat 4 probleme majore, la bãile de la parterul  spitalului si de pe sectia interne nu exista, sãpun lichid, dezinfectant, hârtie igienicã, colac la wc, dusurile erau ruginite si murdare, jegul, omniprezent. Personalul medical si pacientii circulau cu încãltãmintea de salon prin curtea spitalului plinã de noroi. O situatie foarte gravã existã în privinta noului corp de clãdire a Spitalului din Petrosani, acest imobil se aflã într-un proces avansat de degradare din cauza  faptului cã de peste 1 an au fost  sistate lucrãrile”, mai mentioneazã Emanuel Ungureanu.
Nici modul în care hrana ajunge la pacienti nu a trecut fãrã ecou. Holuri mizere unde microbii misunã sunt mediul în care mâncarea ajunge la bolnavi.
“Vã semnalez din nou, circuitul infect al hranei în Spitalul de Urgentã din Petrosani, vã rog sã declansati un control care sã  verifice conditiile igienico-sanitare. Ce se vede cu ochiul liber, am relatat public, hrana este transportatã printr-un coridor care se aflã în  subsolul spitalului pe sub tevile sparte si putrezite, pe un coridor extrem de murdar”, aratã parlamentarul. În acest context, Emanuel Ungureanu, solicitã ministrului Sãnãtãtii, Sorina Pintea declansarea unor anchete.
“Doamna ministru Sorina Pintea, vã rog sã mobilizati Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii pentru a verifica modul în care s-au efectuat achizitiile la spitalele mentionate, inclusiv pentru produsele de dezinfectie si solicit sã se verifice modul în care gestioneazã DSP Hunedoara controlul acestor unitãti sanitare. Astept actiuni  imediate ale Corpului de Control al Ministerului Sãnãtãtii si actiuni  rapide pentru dotarea spitalelor din zona Vãii Jiului cu aparatura  necesarã”, mai mentioneazã  parlamentarul.  Spitalul de Urgentã din Petrosani este inclus într-un amplu proiect de reabilitare. Proiectul de reabilitare a unitãtii medicale a început în anul 2013 si trebuia finalizat în 4 ani. Suntem în 2019 si investitia este la doar 20%. Pânã ce va fi reabilitatã unitatea  medicalã, circuitele  rãmân aceleasi, masa va fi adusã pe un hol unde se simte mirosul  canalizãrii vechi si defecte, iar bãile si circuitele rãmân la nivelul prezentat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Cosmin Baciu