[ Spitalele din județ au primit anticorpi monoclonali ]

DSP Hunedoara a adus de la Unifarm 198 de cutii cu anticorpi monoclonali neutralizanți în valoare totală de 2.022.000 lei. Medicamentele sunt folosite în tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus și vor ajunge în spitalele din județul nostru, unde sunt pacienți care se pot trata cu aceste medicamente.
Dozele au fost distribuite către spitalele din județ astfel încât toate persoanele care se încadrează în protocolul de tratament să beneficieze cât mai rapid de acesta. Această alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei.
„Au început să fie repartizate spitalelor, așa încât pacienții care au nevoie de acest tratament să îl obțină cât mai repede”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara. Cu aceste medicamente nu pot fi tratați toți bolnavii. Vorbim doar de cei a căror durată a simptomelor este mai mică de 7 zile și nu pot fi administrate celor care au dezvoltat forme severe de boală, disfuncții respiratorii care necesită suplimentare de oxigen, nici celor la care tratamentul anterior a utilizat plasmă de convalescent, corticosteroizi, remdesivir sau imunoterapie . „Există un protocol de tratament în privința administrării acestui tratament.
Există și niște parametri stabliți prin protocol. Medicul infecționist din spital analizează și, în funcție de încadrarea în parametrii, administrează acest tratament”, a conchis Sebastian Mezei.

Diana Mitrache