Special / La ora revolutiei

În urmã cu 29 de ani, în decembrie 1989, fotbalul si voleiul din Valea Jiului aveau puternice reprezentante în divizia ”B” iar rugby-ul în divizia ”A”. Si mai erau si altele.
Jiul în Divizia ”A”
… încheie pe 6 decembrie 1989, anul pe teren propriu, 0 – 0 cu Victoria Bucuresti (ultima etapã va fi la CSM Brasov, 0 – 2), un meci urmãrit de 6000 de spectatori cu o echipã în care se remarcau Ghitan, Negrilã, Sedecanu, Rico, Cristea, I. Varga, Bâcu, Henzel sau Lasconi. Un tur cu Dinamo Bucuresti, lider cu 30 de puncte, cu Jiul pe locul 11 cu 13 puncte. Oricum, eram la masa celor bogati, într-un campionat unde se mai regãseau Univ. Craiova, Sportul Studentesc, Farul, Corvinul, FC Arges sau U Cluj.
Turul în Divizia ”C” se va încheia pe 3 decembrie 1989, cu o echipã Minerul Lupeni în mare formã, lider de toamnã a seriei a 9-a. Era o echipã omogenã, ce se baza pe calitãtile de marcator ale lui Fane Colceag, Nelu Pãuna, Krautil sau Neiconi, pe aportul lui Ad. Dodu, Ov. Brãnetiu, Tereche, M. Tudorache, Tr. Câmpean sau Pocsan. Pe locul 5 se clasa Minerul Stiinta Vulcan, cu Izsak, Mugurel Radu, Dan Voicu, Popoviciu, Topor, N. Stoian, Cãmãrãsan, Frãtilã, Ispir, S. Bejan sau Homan printre cei mai valorosi. AS Paroseni Vulcan încã simtea socul retrogradãrii, dupã trei ani de divizia ”B”, dar se clasase la finalul turului pe locul 9 în aceeasi serie a 9-a. Jucau atunci la Paroseni Bãltaru, Oprita, Cioarã, Lelesan, Buzduga, Matula, Adr. Barbu, Necrealã, G. Bârsan sau M. Constantinescu. Asa a intrat fotbalistic Valea Jiului în … capitalism. Cu mari emotii, Jiul Petrosani a scãpat de retrogradare în divizia ”C”. Minerul Lupeni a pierdut locul 1 ocupat în… comunism, în favoarea celor de la Vulturii Lugoj, în timp ce Minerul Stiinta Vulcan, cu un retur excelent se va clasa pe locul 2, la patru puncte de lider, la fel, AS Paroseni Vulcan a mai câstigat douã locuri fatã de tur, încheind campionatul pe locul 7 în seria a 9-a. Dacã mai punem la socotealã si echipele din campionatul judetean (actuala ligã a II-a) Parângul Lonea, Minerul Aninoasa si Minerul Uricani ne facem o idee mai clarã asupra situatiei fotbalului Vãii Jiului, la ceas de revolutie…
GENU TUTU

Un comentariu la „Special / La ora revolutiei

  • 18 decembrie 2018 la 20:20
    Permalink

    Hai Jiul Petrosani !

Comentariile sunt închise.